Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Προβολή ταινιών για Ρομά στο Βυζαντινό Μουσείο

31 Μαρτίου 2014

Την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 και ώρα 19:30 θα προβληθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο οι ταινίες του Νίκου Αναγνωστόπουλου «Στην άκρη της πόλης» και «Ρομ - Περί εικόνας» (πρώτο μοντάζ, ταινία σε εξέλιξη). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τον Μανώλη Ράντη, Διευθυντή του Δικτύου Ρομ. Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης «Με τους Ρομά στο Μουσείο» η οποία συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, συντονίζεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και υλοποιείται με την συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Στην άκρη της πόλης», στον καταυλισμό Αγία Σοφία, πάνω από τον περιφερειακό δρόμο  της Θεσσαλονίκης στην Άνω Ηλιούπολη, στον τσιγγάνικο καταυλισμό Η ταινία περιγράφει την ζωή των τσιγγάνων. Περισσότερες από 1000 ψυχές ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια και κολώνες υψηλής τάσης, σε σπίτια φτιαγμένα από νάιλον θερμοκηπίου, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς δάσκαλο για τα παιδιά. Παραγωγή: Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (πρώην Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης), 1995.

Η ταινία «Ρομ - Περί εικόνας» (βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ) εστιάζει στις μαρτυρίες προσώπων μέσα από την τσιγγάνικη κοινότητα και συζητά για την μακρά πορεία ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Παρουσιάζει πηγές που μαρτυρούν την παρουσία των Τσιγγάνων στην βυζαντινή και υστεροβυζαντινή κοινωνία, γεγονός που τεκμηριώνει την ιστορικότητα τους στον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ ταυτόχρονα αναζητά την σύνδεση ανάμεσα στους Τσιγγάνους και τους υπόλοιπους Έλληνες μέσα από την μουσική, την οικονομία, την σύγχρονη ιστορία και την καθημερινή ζωή. Παραγωγή: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά».

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος  γεννήθηκε το 1958 στην Ελάτεια Φθιώτιδος. Αποφοίτησε από την Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου το 1983. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Ανθρωπολογία, ιστορία, αρχαιολογία και τέχνες, είναι τα θέματα που τον απασχολούν στις ταινίες του. Έχει διδάξει Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Ιστορία του Κινηματογράφου. Έχει δημιουργήσει πάνω από 160 ώρες οπτικοακουστικού υλικού, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Υπουργείο Πολιτισμού, πανεπιστημιακά ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς. Ταινίες του έχουν βραβευτεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.