Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Εκδόσεις .::. Σειρές .::. Αλλες εκδόσεις

Ρομά. Ιστορικές διαδρομές και σημερινές αναζητήσεις

Επιστ. επιμ. Στάθης Γκότσης

επιμ. εκδ. δρ Γιασμίνα Μωυσείδου
Αθήνα 2014

Ο συλλογικός αυτός τόμος απαρτίζεται από κείμενα γύρω από τους Ρομά, τη γνωστή και συνάμα άγνωστη πληθυσμιακή ομάδα, συχνά συνυφασμένη με στερεότυπες αντιλήψεις και προκαταλήψεις. Οι συγγραφείς των κειμένων προέρχονται από τον ακαδημαϊκό - ερευνητικό χώρο, από τον χώρο του κινήματος χειραφέτησης των Ρομά ή από φορείς και ιδρύματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εργαστεί σε προγράμματα και δράσεις καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται Ρομά πληθυσμοί.

Το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων του τόμου παρουσιάστηκαν, στην πρώτη τους μορφή, στην Ημερίδα «Τσιγγάνοι στο Βυζαντινό Μουσείο: Ιστορικές διαδρομές και σημερινές αναζητήσεις» που διοργανώθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στις 8/4/2011.
 
Ο τόμος, με τα διαφορετικής αφετηρίας και στόχευσης κείμενα που τον απαρτίζουν, σκοπεύει στο να ενισχύσει έναν διάλογο για τους Ρομά που έχει ήδη ξεκινήσει και πυκνώνει κατά τα τελευταία χρόνια και στον ελλαδικό χώρο, τόσο σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εφαρμοζόμενων πολιτικών. Αν το ζητούμενο είναι η κατανόηση των φαινομένων αποκλεισμού στην ιστορικότητά τους και η τοποθέτηση των Ρομά, πέρα από τη στερεοτυπική εικόνα του εξωτικού ή περιθωριακού Άλλου, ως ενεργών υποκειμένων στο πλέγμα των σχέσεων που διέπουν την ελληνική κοινωνία, τότε η ενίσχυση του διαλόγου, ο τεκμηριωμένος επιστημονικός λόγος, η παρουσίαση εμπειριών και η ενημέρωση για δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται μας είναι απαραίτητα. Το ζήτημα δεν αφορά ασφαλώς μόνο τους Ρομά, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Ειδικά σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση του αποκλεισμού, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, κανείς δεν μπορεί να παραμένει απλός θεατής ή να σιωπά.        

Η έκδοση αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Με τους Ρομά στο μουσείο» με την υποστήριξη του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη - PROGRESS (2007-2013).