Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Εκδόσεις .::. Σειρές .::. Ημερολόγια

Ημερολόγια

  • Ημερολόγιο 2015

    Φώτης Κόντογλου: «Ό,τι έκανα τόκανα στ’ όνομα της απλότητας»

    Φώτης Κόντογλου: «Ό,τι έκανα τόκανα στ’ όνομα της απλότητας». Ημερολόγιο 2015, επιστ. επιμ. Ιωάννα Αλεξανδρή – δρ Τερψιχόρη Πατρίτσια Σκώττη, έκδ. δρ Γιασμίνα Μωυσείδου. Αθήνα 2015 [δίγλωσσο].

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2014

    100 χρόνια Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

    Tο Bυζαντινό και Xριστιανικό Mουσείο, ένα από τα σημαντικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο μουσεία βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης και πολιτισμού, γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Ως εκ τούτου το ημερολόγιο του 2014 δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένο στην επέτειο αυτή.

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2013

    Κήπος & παράδεισος. Μεταφορά και πραγματικότητα.

    H επιλογή του θέματος του φετινού ημερολογίου συνδέεται άμεσα με την εκθεσιακή πρόταση της διαμόρφωσης του κήπου του Mουσείου. Tο ημερολόγιο, όπως κάθε χρόνο, αποτελεί ένα μικρό μουσείο γνώσης και ανάδειξης των συλλογών του Bυζαντινού Mουσείου. Mέσα από τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στις σελίδες του ανά χείρας ημερολογίου ο αναγνώστης αναζητά τον παράδεισο…

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2012

    «Φανταστικά και Απόκοσμα»

    Το Ημερολόγιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Συλλόγου των Φίλων του ΒΧΜ για το έτος 2012 με θέμα «Φανταστικά και Απόκοσμα» είναι αφιερωμένο σε μια όχι ιδιαίτερα γνωστή, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα όψη της βυζαντινής τέχνης: την απεικόνιση φανταστικών πλασμάτων, εμπνευσμένων εν πολλοίς από τη μυθολογία των αρχαίων πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και μορφών δαιμονικών που αναδύονται από τα βάθη της κολάσεως.

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2011

    «Δούκισσα της Πλακεντίας: ιστορία και μύθος»

    Το ημερολόγιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για το 2011 είναι αφιερωμένο στην Δούκισσα της Πλακεντίας. Η Sophie Barbe de Marbois, Duchesse de Plaisance (1785-1854), προερχόμενη από τη Γαλλία του Ναπολέοντα και του φιλελληνικού ρομαντισμού, χρωμάτισε με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο την ιστορία της Αθήνας κατά τις πρώτες δεκαετίες της ιστορικής της διαδρομής ως πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2010

    «Ανιχνεύοντας το κοσμικό στο ιερό»

    Το ημερολόγιο «ανιχνεύει το κοσμικό μέσα στο ιερό». Τα φύλλα του κοσμούνται με λεπτομέρειες ζωγραφικών έργων και χαρακτικών από τις μεταβυζαντινές συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Παρά την καταστροφή των βυζαντινών κρατών στο β΄ μισό του 15ου αι., η τέχνη των ορθόδοξων πληθυσμών της οθωμανικής πλέον αυτοκρατορίας εξακολούθησε να μένει πιστή στη βυζαντινή εικαστική παράδοση. Τέχνη κατεξοχήν θρησκευτική και λειτουργική, η τέχνη αυτή διατήρησε πολύ ιδιαίτερες σχέσεις με τις καλλιτεχνικές κατακτήσεις της ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Από τη μία πλευρά γοητεύεται και τείνει προς τη χρήση της γεωμετρικής προοπτικής, ή της ρεαλιστικής αναπαράστασης των ανθρώπινων μορφών και του φυσικού τοπίου, και από την άλλη εμμένει σταθερά στη χρήση της ανάστροφης (βυζαντινής) προοπτικής, στη σχηματοποίηση και στην ιερότητα. Η ένταση, η συνεχής διαπάλη ανάμεσα στο μεταφυσικό και στο ρεαλιστικό, στην ουράνια και στη γήινη πραγματικότητα, στο πνεύμα και στην ύλη, είναι διαρκώς παρούσα, μέχρι και τον 19ο αι.

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2009

    «Άγγελοι»

    Οι αγγελικές μορφές που συναντούμε στους εκθεσιακούς αλλά και στους αποθηκευτικούς χώρους του Βυζαντινού Μουσείου, αποκαλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα θεμάτων, καλλιτεχνικών ρευμάτων και αισθητικών προσεγγίσεων διαφορετικών τόπων και εποχών. Οι πάσης φύσεως μορφές των αρχαγγέλων, των αγγέλων, των Χερουβείμ, αποκαλύπτουν εύγλωττα έναν εικονογραφικό πλούτο που αποτυπώνεται με το πινέλο του αγιογράφου, τη βελόνα της κεντήστρας ή το σφυρί του ασημουργού. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από αυτές βλέπουμε φυλλομετρώντας το ημερολόγιο του Βυζαντινού Μουσείου για την νέα χρονιά.

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2008

    «Κεντητές, Κεντήτριες & Κεντήματα στην Κωνσταντινούπολη (17ος – 19ος αι.)»

    Οι συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου έχουν να παρουσιάσουν σπουδαία δημιουργήματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής χρυσοκεντητικής. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα εργόχειρα των μεταβυζαντινών χρόνων από την Κωνσταντινούπολη, στα οποία εστιάζεται και το θέμα του ημερολογίου του Βυζαντινού Μουσείου για το 2008, καθώς, ιδίως από τον 17ο αιώνα και μετά, η Πόλη αναδεικνύεται σε σημαντικό κέντρο παραγωγής χρυσοκεντημάτων.

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2007

    «Ημερολόγιο Βιβλίων»

    Tο ημερολόγιο για το 2007 με τίτλο «Ημερολόγιο Βιβλίων» παρουσιάζει ένα μικρό μέρος της πλούσιας Συλλογής Χειρογράφων του Βυζαντινού Μουσείου, δώδεκα αυθεντικά και μοναδικά έργα της ανθρώπινης δημιουργίας. Το θέμα του ημερολογίου είναι το βιβλίο, ως περιεχόμενο αλλά και ως μορφή. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο, το κάθε βιβλίο γίνεται μάρτυρας των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συνθηκών, αλλά και των ρευμάτων της τέχνης και της αισθητικής της εποχής του. Επιρροές και επιδράσεις αποτυπώνονται και στα καλύμματα των βιβλίων, στις βιβλιοδεσίες τους, οι οποίες πρόσφατα άρχισαν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης.

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2006

    «Σμιλεύοντας το μάρμαρο στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια»

    Το ημερολόγιο για το 2006 με τίτλο «Σμιλεύοντας το μάρμαρο στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια» ήταν αφιερωμένο στη γλυπτική των παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων από την πλούσια συλλογή του Μουσείου.

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2005

    «Μεταβυζαντινή Αθήνα»

    Το ημερολόγιο για το 2005 κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Μεταβυζαντινή Αθήνα». Το ημερολόγιο επιχειρεί να φωτίσει την ιστορική περίοδο μετά την κατάληψης της Αθήνας το 1456 από τον Μεχμέτ Β΄ τον Πορθητή μέχρι τον 19ο αιώνα. Το ημερολόγιο του 2005 αποτελεί φυσική συνέχεια του ημερολογίου της περασμένης χρονιάς που είχε τίτλο «Βυζαντινή Αθήνα».

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2004

    «Βυζαντινή Αθήνα»

    Το ημερολόγιο του 2004 με τίτλο «Βυζαντινή Αθήνα» επιχειρεί να αναδείξει τη βυζαντινή περίοδο της Αθήνας μέσα από τα ίδια της τα μνημεία. Το ημερολόγιο ήταν και επετειακό. Το 2004 δεν ήταν μόνο η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μεγαλύτερη σημασία για το Μουσείο είχαν τα εγκαίνια της νέας μόνιμης έκθεσής του. Με αυτό τον τρόπο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τιμά εμπράκτως την πόλη που το φιλοξενεί.

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2003

    «Μικρασιατικά Κειμήλια»

    «Μικρασιατικά Κειμήλια» ήταν ο τίτλος του ημερολογίου για το 2003. Πρόκειται για μια σημαντική συλλογή αντικειμένων που φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και αποτελούν πολύτιμα ψήγματα Μνήμης και Ιστορίας. Το ημερολόγιο επιμελήθηκαν οι: Ευγενία Χαλκιά, Σοφία Γερογιώργη και Ανδρέας Λαπούρτας.

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2002

    «Συλλογή Διονυσίου Λοβέρδου»

    Το ημερολόγιο του 2002 κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Συλλογή Διονυσίου Λοβέρδου» και ήταν αφιερωμένο στην ομώνυμη συλλογή. Στόχος του ήταν τόσο να επαναφέρει στη μνήμη τα μοναδικά αντικείμενα μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων τέχνης στην Ελλάδα όσο και να τιμηθεί η οικογένεια Λοβέρδου, η οποία εμπιστεύθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τη φύλαξη της συλλογής και επιπλέον δώρισε το Μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου (στην οδό Ακαδημίας).

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2001

    «Περί προσώπου. De persona»

    Το ημερολόγιο του 2001 κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Περί προσώπου. De persona» επιχειρούσε ένα κοίταγμα ένδον. Χρησιμοποιείται ως εργαλείο η Εικόνα, ως μέσο την αισθητική, για να αναδειχθεί το Πρόσωπο: πρόσωπα των εικόνων, των τοιχογραφιών, των χειρογράφων, της μικροτεχνίας, των γλυπτών, των υφασμάτων.

    περισσότερα
  • Ημερολόγιο 2000

    «Γεωργίου Λαμπάκη περιηγήσεις»

    Το ημερολόγιο για το 2000 είχε τον τίτλο «Γεωργίου Λαμπάκη περιηγήσεις» και ήταν αφιερωμένο στον οραματιστή του Μουσείου Γεώργιο Λαμπάκη (1854-1914). Το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Λαμπάκη ανήκει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και είναι αναμφισβήτητα πολύτιμο για την επιστημονική τεκμηρίωση που προσφέρει.

    περισσότερα