Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Παρουσίαση λευκώματος «Συλλογή έργων τέχνης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο»


Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 | 19:00

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του λευκώματος  «Συλλογή έργων τέχνης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο» την Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00
   
Η Συλλογή της Πρεσβείας άρχισε να δημιουργείται τη δεκαετία του 1960 –ως πρώτο έργο καταγράφεται η αγορά, τον Απρίλιο 1959, από το τότε Ελληνικό Γενικό Προξενείο στην Κύπρο της τοπιογραφίας του Τηλέμαχου Κάνθου «Τα ξανθά χωράφια το θέρος» – και εμπλουτίστηκε σταδιακά με αγορές έργων. Σημειώνεται ότι, μετά το 1974, κατά τη θητεία του Πρέσβεως Μιχάλη Δούντα, αποκτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των έργων τέχνης Κυπρίων καλλιτεχνών. 

Η έκδοση του λευκώματος εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών για την προαγωγή της πολιτιστικής πολυμορφίας, καθώς και των στενών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Το λεύκωμα επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Δρ. Ελένη Νικήτα, η οποία ανέλαβε την καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής. Την έκδοση υποστήριξε η εταιρεία ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου.

Στην εκδήλωση Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, καθώς και ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος. Θα συμμετάσχουν, επίσης, ως ομιλητές, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, Αν. Καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Δημήτρης Παυλόπουλος, Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και η Δρ. Ελένη Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της εκδόσεως.