Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

    22 Απριλίου 2024

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, η Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου δεν θα είναι ανοικτή για το κοινό.

    περισσότερα
  • Αποχαιρετισμός στη Φωτεινή Ζαφειροπούλου

    08 Απριλίου 2024

    Για όλους όσους είχαμε τη χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, είτε στις Κυκλάδες να τρέχει να προλάβει το πλοίο που έφευγε, κρατώντας το κλουβί με τον αγαπημένο της γάτο, είτε στα Τοπικά Συμβούλια Νοτίου Αιγαίου με τις γνώσεις της –ένα ζωντανό Αρχαιολογικό Δελτίο!– να υποστηρίζει την αρχαιολογική προστασία των νησιών με το ίδιο πάθος, όπως όταν πρωτοξεκίνησε με τον αείμνηστο Νικόλαο Ζαφειρόπουλο, ή ακόμη και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ, όταν με τον απαράμιλλο τρόπο ηρωΐδας από μυθιστόρημα του Γκάλσγουορθυ, προσπαθούσε να εκτονώσει τις εντάσεις: ήταν η αγαπημένη μας Φωτεινή για όλους ανεξαίρετα τους συναδέλφους!

    περισσότερα
  • Έτος Μπρούκνερ – Η Βιέννη στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 20:30)

    08 Απριλίου 2024

    Τρεις συνθέτες, τρεις διαφορετικές εποχές, μία πόλη. Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, εκλεκτοί μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μας εισάγουν στο υποβλητικό πνεύμα της Εβδομάδας των Παθών με μελωδίες από τη…Βιέννη. Το κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on (Μόρφω Παπαδημητρίου – βιολί, Κώστας Καραγεωργόπουλος – βιολί, Αλέξανδρος Παπανικολάου – βιόλα, Ήβη Παπαθανασίου – βιολοντσέλο) μας καλεί στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.

    περισσότερα
  • ΤΟ OPEN HOUSE ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    05 Απριλίου 2024

    Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 το Open House Athens για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα πραγματοποιήσει μία σειρά από αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις στο κεντρικό κτίριο της Villa Ilissia που σήμερα στεγάζει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

    περισσότερα
  • Κυριακάτικες Εκπαιδευτικές Δράσεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    01 Απριλίου 2024

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο καλεί τα παιδιά με τις οικογένειές τους να συμμετέχουν στις κυριακάτικες εκπαιδευτικές δράσεις με τίτλο «Η Συντήρηση των χειρογράφων του Διονυσίου Σολωμού στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο». Τα χειρόγραφα βρίσκονται για μικρό χρονικό διάστημα στα εργαστήρια συντήρησης του ΒΧΜ και πριν επιστρέψουν στο Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στη Ζάκυνθο παρουσιάζονται στο κοινό.

    περισσότερα
  • ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

    29.03.2024

    Σας ενημερώνουμε ότι από την 1η Απριλίου 2024, το ωράριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Μουσείου Λοβέρδου διαμορφώνεται ως εξής: 9:00 π.μ. έως 4:00 μ.μ. Κάθε Τρίτη, τα Μουσεία παραμένουν κλειστά για το κοινό.

    περισσότερα
  • Εκδήλωση στο Β.Χ.Μ.

    22.03.2024

    Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 13.00, επΆ ευκαιρία και του εορτασμού της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εορταστική εκδήλωση για την παρουσίαση της συντήρησης των χειρογράφων του Διονυσίου Σολωμού, μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.

    περισσότερα
  • Eορταστική εκδήλωση στο Β.Χ.Μ.

    13.03.2024

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την συγγραφή του Εθνικού Ύμνου, ανέλαβε την συντήρηση των χειρογράφων του Διονυσίου Σολωμού, που φυλάσσονται και εκτίθενται στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στην Ζάκυνθο. ...

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του πωλητηρίου του ΒΧΜ

    07.03.2024

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα παραμείνει κλειστό, για τεχνικούς λόγους, τα εξής Σαββατοκύριακα: 9 -10, 23-24 και 30-31/03.

    περισσότερα
  • Ενημέρωση σχετικά με φορείς έκδοσης καρτών ελευθέρας εισόδου

    19 Φεβρουαρίου 2024

    Σας ενημερώνουμε ότι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δεν εκδίδει πλέον κάρτες ελευθέρας εισόδου σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Για έκδοση κάρτας ελευθέρας εισόδου μπορείτε να απευθύνεστε στους εξής φορείς του ΥΠΠΟ: -Νομισματικό Μουσείο -Επιγραφικό Μουσείο -Κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων

    περισσότερα
  • Ελεύθερη είσοδος την Κυριακή 3 Μαρτίου

    01 Μαρτίου 2024

    Δωρεάν είσοδος στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και στο Μουσείο Διονυσίου Λοβέρδου, την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024! Ελάτε μόνοι σας, με φίλους ή με την οικογένειά σας, για να απολαύσετε την περιήγησή σας στις εκθέσεις μας. Σας περιμένουμε!

    περισσότερα
  • Ενημέρωση για την περιοδική έκθεση Ars Theatralis του Μάνου Περράκη στο Β.Χ.Μ.

    21 Φεβρουαρίου 2024

    Σας ενημερώνουμε ότι η έκθεση ARS THEATRALIS θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου.

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

    09 Φεβρουαρίου 2024

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024, η Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου δεν θα είναι ανοικτή για το κοινό.

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ARS THEATRALIS ΤΟΥ Μ. ΠΕΡΡΑΚΗ

    30.01.2024

    Η έκθεση ΑRS THEATRALIS του Μ. Περράκη παρατείνεται.

    περισσότερα
  • ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΦΩΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

    28 Δεκεμβρίου 2023

    Στις 12 Δεκεμβρίου στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Βυζαντινού Μουσείου τιμητική εκδήλωση από την Επτανησιακή Συνομοσπονδία για τον Ακαδημαϊκό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge κ. Αθανάσιο Φωκά, με ομιλητές τον Ομότιμο Καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Τάσο Μπούντη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μίλτο Κροκίδη, τον ερευνητή του Κέντρου Θεωρητικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών κ. Νικόλαο Πρωτονοτάριο και τον τιμώμενο καθηγητή κ. Αθανάσιο Φωκά.

    περισσότερα
  • Ευχές από το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

    15.12.2023

    Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Διευθύντρια του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου σας εύχονται καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος!

    περισσότερα
  • Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μουσείο Διονυσίου Λοβέρδου

    13.12.2023

    Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Διονυσίου Λοβέρδου, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη συναυλία, από την υψίφωνο Βάσια Αλάτη, την οποία θα συνοδεύει στο πιάνο ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Αθηναίος σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συνθέσεις των Franz Schubert, Robert Schumann, Richard Strauss, Franz Liszt, Σπύρου Σαμάρα, Γεωργίου Λαμπελέτ, Μανώλη Καλομοίρη, Νίκου Αθηναίου και Adolphe Adam.

    περισσότερα
  • 🎄🎄🎄Χριστούγεννα για τα παιδιά στο Μουσείο Διονυσίου Λοβέρδου 🎄🎄🎄

    06.12.2023

    Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σας προσκαλεί στο παράρτημά του, Μουσείο Διονυσίου Λοβέρδου (Μαυρομιχάλη 6), να γιορτάσουμε μαζί τα Χριστούγεννα. Με οδηγό τις εικόνες του Μουσείου θα παρακολουθήσουμε την πορεία των μάγων και θα συνοδεύσουμε τους ποιμένες στην προσκύνησή τους στο σπήλαιο της Γέννησης του Χριστού. Θα μοιραστούμε έθιμα και χριστουγεννιάτικα παραμύθια, θα ακούσουμε κάλαντα και τραγούδια από τα μουσικά σύνολα «ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ» και «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης...

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Μουσείου Λοβέρδου την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

    05.12.2023

    Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, το Μουσείο Λοβέρδου, παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επί της οδού Μαυρομιχάλη 6 στην Αθήνα, θα είναι κλειστό για το κοινό.

    περισσότερα
  • Πίνακες ΑΣΕΠ ΒΧΜ/ΣΟΧ1/2023

    30 Νοεμβρίου 2023

    Πίνακες επιτυχόντων και απορριπτέων ημερήσιων φυλάκων και νυχτοφυλάκων ΒΧΜ/ΣΟΧ1/2023

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Β.Χ.Μ. και του Μουσείου Λοβέρδου την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

    15.11.2023

    Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα λειτουργήσει μέχρι τις 12:00, λόγω των εκδηλώσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου. Το Μουσείο Λοβέρδου, παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επί της οδού Μαυρομιχάλη 6 στην Αθήνα, θα είναι κλειστό για το κοινό.

    περισσότερα
  • Η ψηφιακή Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων επισκέπτεται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    15 Νοεμβρίου 2023

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων υλοποιεί τριετές πρόγραμμα συνεργασίας για την ψηφιοποίηση και καταγραφή των αρχείων και των συλλογών του.

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣH ΣΟΧ1 2023

    10 Νοεμβρίου 2023

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣH ΣΟΧ1-2023 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

    περισσότερα
  • Επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης του Β.Χ.Μ.

    09.11.2023

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, επαναλειτουργεί για το κοινό η βιβλιοθήκη του Μουσείου....

    περισσότερα
  • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

    04 Νοεμβρίου 2023

    Πρώτη Κυριακή του μήνα αύριο και η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη! Ελάτε μόνοι σας, με φίλους ή με την οικογένειά σας για να απολαύσετε την περιήγησή σας στη μόνιμη αλλά και στις περιοδικές εκθέσεις:

    περισσότερα
  • Χειμερινό ωράριο λειτουργίας του Β.Χ.Μ.

    31.10.2023

    Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο από την Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου 2023, μπαίνει στο χειμερινό του ωράριο λειτουργίας που θα διαρκέσει έως την 31η Μαρτίου 2024 και είναι το εξής: Δευτέρα: 08:30 - 15:30, Τρίτη: Κλειστά, Τετάρτη έως Κυριακή: 08:30 - 15:30. Το πρόγραμμα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου περιλαμβάνει:

    περισσότερα
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

    04.10.2023

    Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων στις χώρες της Ευρώπης που στόχο έχουν τη γνωριμία του κοινού με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης 2023 με ξεναγήσεις στα εργαστήρια συντήρησης του μουσείου. Οι δράσεις θα παρουσιαστούν σε ομάδες των 10-12 ατόμων και αφορούν ενήλικες.

    περισσότερα
  • ΕΝΑΡΞΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

    15.09.2023

    Από την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 ξεκινούν οι δηλώσεις συμμετοχής για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικές ομάδες...

    περισσότερα
  • Η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα έχασε έναν μεγάλο αρχαιολόγο, τον Ολιβιέ Πικάρ

    05 Σεπτεμβρίου 2023

    Ο Ολιβιέ Πικάρ δεν ήταν απλώς ο Διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής επί πολλά έτη. Εκτός από αναγνωρισμένος και σπάνιος ελληνιστής, ιστορικός και νομισματολόγος, ήταν η προσωποποίηση της γαλλικής παιδείας, ο γάλλος ευπατρίδης που αγάπησε τόσο πολύ τη χώρα μας, που την επέλεξε για το τελευταίο του ταξίδι ..... Αντίο αγαπητέ και αξιοσέβαστε φίλε Στους οικείους του και την Γαλλική Σχολή Αθηνών εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια

    περισσότερα
  • Η Κοίμηση της Θεοτόκου και η Μετάσταση της Θεοτόκου (Μουσείο Δ. Λοβέρδου)

    14.08.2023

    Η ταφή του σώματος της Θεοτόκου από αγγέλους και η Μετάστασή της στους Ουρανούς. Εικόνα επηρεασμένη από τη δυτική τέχνη, έργο του Επτανήσιου ζωγράφου Κωνσταντίνου Κόνταρη. Συλλογή Λοβέρδου...

    περισσότερα
  • Εγκαίνια της νέας φωτογραφικής έκθεσης της Erieta ATTALI με τίτλο: WOODSCAPES / ERIETA ATTALI ON KENGO KUMA

    13.07.2023

    Την Τετάρτη, 12 Ιουλίου, 2023, εγκαινιάστηκε η φωτογραφική έκθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης και πολυβραβευμένης φωτογράφου αρχιτεκτονικής και τοπίου κ. Erieta Attali με τίτλο: “WOODSCAPES / ERIETA ATTALI ON KENGO KUMA”. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται στον ίδιο χώρο, μετά την πολύ επιτυχημένη με τίτλο: “Limina”, το καλοκαίρι του 2021...

    περισσότερα
  • Επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Μάλτας στο ΒΧΜ

    10.07.2023

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας κ.κ. George William Vella και η σύζυγός του, συνοδευόμενοι από τον Υπουργό Τουρισμού της Μάλτας κ. Clayton Bartolo και τον πρέσβη της Μάλτας στην Αθήνα κ. Joseph Cuschieri, επισκέφθηκαν, την Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2023 και ώρα 13.00-13.55, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο επιβεβαιώνοντας τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών...

    περισσότερα
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023

    23 Μαΐου 2023

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στην ετήσια επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Η συγκεκριμένη επικοινωνιακή δράση στοχεύει στην εκπαίδευση και ενημέρωση της κοινωνίας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας...

    περισσότερα
  • Οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη

    21.05.2023

    Είδος: Φορητή εικόνα ΒΧΜ: 013233 Χρονολόγηση: Β΄ μισό 17ου αι. Διαστάσεις (εκ.μ.): 131 Χ 103 Δημιουργός: Εμμανουήλ Τζάνες

    περισσότερα
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2023 - ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΧΜ

    15 Μαΐου 2023

    Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με γενικό θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» διοργανώνει ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση δίνοντας έμφαση μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου στην υγεία και ποιότητα ζωής στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή...

    περισσότερα
  • Κυριακάτικο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, 30 Απριλίου

    26 Απριλίου 2023

    Με αφορμή την περιοδική έκθεση του Μουσείου για τα χειροποίητα κεραμικά της Χίου 17 ος - 19 ος αιώνα θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: « Από το Βυζάντιο στον Νεότερο κόσμο. Χειροποίητα Κεραμικά της Χίου 17ος - 19ος αιώνας ».

    περισσότερα
  • Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.

    06 Απριλίου 2023

    🎶🎶 Τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, το Κουιντέτο Εγχόρδων Quintarco (Νίκος Μάνδυλας – βιολί, Μαρίνα Χαραλαμπίδου – βιολί, Ενκέλα Κοκολάνη – βιόλα, Βάνια Παπαδημητρίου – βιολοντσέλο, Τάκης Καπογιάννης – κοντραμπάσο) συμπράττει με την υψίφωνο Σοφία Κυανίδου σε ένα πρόγραμμα που εκφράζει μουσικά το πνεύμα περισυλλογής πριν την Ανάσταση. Το πρόγραμμα ανοίγει με το σπαρακτικό Αντάτζιο του Αμερικανού Σάμιουελ Μπάρμπερ, ένα έργο που για πολλούς αποτελεί την ιδανική μουσική αποτύπωση του πένθους. Στη συνέχεια, θα ακουστεί το κατανυκτικό Stabat Mater του Λουίτζι Μποκερίνι, που αποτυπώνει τον θρήνο της Παναγίας για τη Σταύρωση του Θεανθρώπου...

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη διαδικασία έκδοσης καρτών ελευθέρας εισόδου

    04 Απριλίου 2023

    Ενημερώνουμε το κοινό ότι από τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023, δεν θα δεχόμαστε προσωρινά αιτήσεις για έκδοση καρτών ελευθέρας εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη από τις 10:00 έως τις 13:00 θα μπορούν να παραλαμβάνουν τις κάρτες τους όσοι είχαν ήδη υποβάλει αίτηση. Για την επανέναρξη της διαδικασίας θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

    περισσότερα
  • Κύκλος διαλέξεων του Συλλόγου των Φίλων του Β.Χ.Μ.

    27.03.2023

    Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

    Στο πλαίσιο του εορτασμού των «100 χρόνων Προσφυγικού Ελληνισμού» από το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, οι Φίλοι του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου διοργανώνουν σειρά σχετικών διαλέξεων, στις οποίες και θα χαρούμε να παραβρεθείτε...

    περισσότερα
  • ΤΟ OPEN HOUSE ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    01 Απριλίου 2023 έως 02 Απριλίου 2023

    Η αρχιτεκτονική δράση που έγινε θεσμός

    Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής...

    περισσότερα
  • Σχετικά με την έκδοση καρτών ελευθέρας εισόδου

    24.03.2023

    Ενημερώνουμε το κοινό ότι έως και την Παρασκευή 31/3/2023 ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης καρτών ελευθέρας εισόδου (παραλαβή αιτήσεων και παράδοση καρτών), λόγω έλλειψης καρτών.

    περισσότερα
  • Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο με τίτλο: «Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου»

    21.03.2023

    Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023, ώρα 18:30

    Στις 28 Μαρτίου 2023, ώρα 18:30, εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο περιοδική έκθεση αφιερωμένη στο θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου....

    περισσότερα
  • Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης με τίτλο: Από το Βυζάντιο στον Νεότερο Κόσμο. Χειροποίητα Κεραμικά της Χίου, (17ος-19ος αι.)

    16 Μαρτίου 2023

    Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Από το Βυζάντιο στον Νεότερο Κόσμο. Χειροποίητα Κεραμικά της Χίου (17ος-19ος αι.)» που πραγματοποιήθηκαν στο Βυζαντινο & Χριστιανικό Μουσείο, την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023. Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τη Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς. ...

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Μουσείου Λοβέρδου και του Β.Χ.Μ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

    16.03.2023

    Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, το Μουσείο Λοβέρδου που αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επί της οδού Μαυρομιχάλη 6 στην Αθήνα, θα είναι κλειστό για το κοινό λόγω της 24ωρης απεργίας. Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό με περιορισμένη, ωστόσο, πρόσβαση λόγω έλλειψης προσωπικού.

    περισσότερα
  • 5 μικρά έργα – 5 μικρές ανθρώπινες ιστορίες - Προγραμματισμός εκ νέου της καταληκτήριας εκδήλωσης της περιοδικής έκθεσης: O Βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου

    13 Μαρτίου 2023

    Η, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους, αναβληθείσα τιμητική εκδήλωση για τον ζωγράφο Τάσο Μαντζαβίνο με τίτλο «5 μικρά έργα – 5 μικρές ανθρώπινες ιστορίες», προγραμματίστηκε εκ νέου για την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 και ώρα 12.00 έως 14.30, στο μέγαρο του Μουσείου Λοβέρδου – Παραρτήματος του Β.Χ.Μ., στο κέντρο της Αθήνας (Μαυρομιχάλη 6)...

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Β.Χ.Μ. και του Μουσείου Λοβέρδου την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

    08 Μαρτίου 2023

    Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Λοβέρδου που αποτελεί παράρτημά του επί της οδού Μαυρομιχάλη 6 στην Αθήνα, θα είναι κλειστά για το κοινό λόγω της 24ωρης απεργίας.

    περισσότερα
  • Συνάντηση με τον Soteur στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών στην περιοδική έκθεση - Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη

    23 Φεβρουαρίου 2023

    Ο Σωτήρης Φωκέας, γνωστός στο ευρύ κοινό ως Soteur, συζητά την Κυριακή 5 Μαρτίου του 2023 με το κοινό του μουσείου, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, τους ειδικούς και τον επιμελητή της περιοδικής έκθεσης «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη», Δρ. Διονύσιο Μουρελάτο σχετικά με το έργο του, την καλλιτεχνική και επαγγελματική του πορεία καθώς και για τη συμμετοχή του σε μια ιστορική έκθεση...

    περισσότερα
  • Η εγκατάσταση των αστών προσφύγων του 1922 - Διάλεξη από τον Δημήτρη Ησαΐα, Αρχιτέκτονα, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ

    21.02.2023

    Στο πλαίσιο του εορτασμού των «100 χρόνων Προσφυγικού Ελληνισμού» από το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, οι Φίλοι του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου διοργανώνουν σειρά σχετικών διαλέξεων, στις οποίες και θα χαρούμε να παραβρεθείτε...

    περισσότερα
  • Εκπαιδευτικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα της έκθεσης «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» για μαθητές των σχολικών βαθμίδων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

    20 Φεβρουαρίου 2023

    Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι πλήρως προσαρμοσμένα στο περιεχόμενο της έκθεσης και κατάλληλα σχεδιασμένα σύμφωνα με τα ισχύοντα Αναλυτικά Προγράμματα. 1) Δημοτικό: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το δημοτικό αποτελεί μια υβριδική ....

    περισσότερα
  • Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    20 Φεβρουαρίου 2023

    Σἀββατο, 25 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 📍 Ο διεθνώς διακεκριμένος χορός ψαλτών Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης σε μια μελωδική παρέμβαση αφιερωμένη στον πολιούχο άγιο της Σμύρνης ιερομάρτυρα Πολύκαρπο. Κλιμάκιο του χορού ερμηνεύει μελοποιήματα από την ασματική ακολουθία του αγίου στα πλαίσια της έκθεσης "Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη". «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» είναι χορός ψαλτών που ιδρύθηκε το 1983 από τον Γρηγόριο Στάθη. Είναι ένα πολύ γνωστό διεθνώς καλλιτεχνικό σχήμα, έχοντας στο ενεργητικό τους... Απαραίτητη η αγορά εισιτηρίου του Μουσείου (4¤), εκτός των περιπτώσεων που εξαιρεί ο νόμος, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Β.Χ.Μ. και του Μουσείου Λοβέρδου τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

    10.02.2023

    Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Λοβέρδου που αποτελεί παράρτημά του επί της οδού Μαυρομιχάλη 6 στην Αθήνα, θα είναι κλειστά για το κοινό λόγω της 24ωρης απεργίας της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Μουσείου

    06.02.2023

    ΣΗΜΕΡΑ 06/02/2023 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ 09:00 – 12:00, ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ, ΛΟΓΩ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΕ ΛΟΓΩ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ.

    περισσότερα
  • ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    06.02.2023

    06/02/2023 - 09/02/2023

    ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 06/02/2023 ΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 09/02/2023 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 12:00 ΩΣ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

    περισσότερα
  • Νέες ημερομηνίες - Δωρεάν ξεναγήσεις για ενήλικες στη νέα περιοδική έκθεση Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη

    03.02.2023

    Νέες ημερομηνίες - Δωρεάν ξεναγήσεις για ενήλικες στη νέα περιοδική έκθεση «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διοργανώνουν μια σειρά ξεναγήσεων για ενήλικες από τους φοιτητές του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» στη νέα περιοδική έκθεση «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη», που εγκαινιάστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022....

    περισσότερα
  • Λήξη της περιοδικής έκθεσης Ο Βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου

    25.01.2023

    Ενημερώνουμε τους επισκέπτες του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου ότι αύριο, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, είναι η τελευταία μέρα της περιοδικής έκθεσης με τίτλο: «Ο Βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου». Λόγω τεχνικού κολλήματος, η αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα (Τετάρτη, 25/01/2023) εκδήλωση για το έργο του καλλιτέχνη Τάσου Μαντζαβίνου μετατίθεται εντός του μηνός Φεβρουάριου. Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωσή μας όπου θα διευκρινίζονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες!

    περισσότερα
  • Φωτογραφικά στιγμιότυπα και video από την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Θεοχάρη στο αμφιθέατρο του Β.Χ.Μ.

    25.01.2023

    Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Θεοχάρη με τίτλο: "Η Αθήνα μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου - Αρχιτεκτονική γλυπτική από τον 8ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ. " που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 στο Αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Παρή Καλαμαρά, Δρ Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Ελένη Σαράντη, Δρ Ιστορικός, Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας και Βυζαντινού Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σταύρος Μαμαλούκος, Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Μεσαιωνικής και της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.

    περισσότερα
  • Οι Παραμυθοκόρες έρχονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    23.01.2023

    Οι «Παραμυθοκόρες» έρχονται, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου και ώρα 12:00, στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη», για να μας παρουσιάσουν τη «Χρυσή Κλωστή». Τραγούδια από τη Μικρά Ασία αποτελούν το βασικό κορμό αυτής της ζωντανής μουσικής παράστασης. Οι «Παραμυθοκόρες» ξετυλίγουν ... Απαραίτητη η αγορά εισιτηρίου (4¤), εκτός των περιπτώσεων που εξαιρεί ο νόμος και η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213213-9507 (Δευτέρα - Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 13:00) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.bma@culture.gr

    περισσότερα
  • Θεματική διαδρομή στη μόνιμη έκθεση: Κειμήλια προσφύγων – 100 χρόνια στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

    20 Ιανουαρίου 2023

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στις τριετείς εκδηλώσεις (2022-2024) για τα εκατό χρόνια μνήμης από το 1922 με σειρά δράσεων υπό τον γενικό τίτλο «100 χρόνια προσφυγικού ελληνισμού». Μία από αυτές τις δράσεις με τίτλο «Κειμήλια προσφύγων – 100 χρόνια στο ΒΧΜ» είναι μια ειδική θεματική διαδρομή μέσα στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου και συνίσταται στην κατά χώρα ανάδειξη προσφυγικών κειμηλίων. Για να ανακαλύψετε τα κειμήλια ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

    περισσότερα
  • Κύκλος Διαλέξεων 2023 του Συλλόγου των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

    17.01.2023

    Στο πλαίσιο του εορτασμού των «100 χρόνων Προσφυγικού Ελληνισμού» από το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, οι Φίλοι του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου διοργανώνουν σειρά σχετικών διαλέξεων, στις οποίες και θα χαρούμε να παραβρεθείτε. Οι διαλέξεις θα βιντεοσκοπηθούν και θα προβληθούν μέσω του BLOD (Bodosaki Lectures on Demand) του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

    περισσότερα
  • Δωρεάν ξεναγήσεις για ενήλικες στη νέα περιοδική έκθεση Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη

    13 Ιανουαρίου 2023

    📍 Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διοργανώνουν μια σειρά ξεναγήσεων για ενήλικες από τους φοιτητές του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» στη νέα περιοδική έκθεση «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη», που εγκαινιάστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022. 🗓️ Οι ημερομηνίες των ξεναγήσεων είναι ...

    περισσότερα
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

    09 Ιανουαρίου 2023

    Από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ξεκινά να δέχεται δηλώσεις συμμετοχής στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    περισσότερα
  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ KAI ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ

    28 Δεκεμβρίου 2022

    Ενημερώνουμε το κοινό ότι η προγραμματισμένη στις 12 Ιανουαρίου 2023 λήξη της περιοδικής έκθεσης του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο «Ο Βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου» μετατίθεται στις 26 Ιανουαρίου 2023. Μια μέρα πριν τη λήξη της εν λόγω παράτασης, δηλαδή στις 25 Ιανουαρίου 2023, προγραμματίζεται ημερίδα αφιερωμένη στη καλλιτεχνική διάδραση του ζωγραφικού έργου του Μαντζαβίνου με το έργο του γνωστού και καταξιωμένου γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης θα έχουν από πριν τοποθετηθεί εντός της περιοδικής εκθέσεως νέα έργα, φορείς της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας και του γόνιμου διαλόγου του έργου του Μαντζαβίνου με το σύγχρονο εικαστικό του περιβάλλον. Παράλληλα, θα προβληθεί σχετικό βίντεο με τις εργασίες του Τμήματος Συντήρησης Χαρτώων Τεκμηρίων του Βυζαντινού Μουσείου σε ένα ιδιαίτερο έργο του καλλιτέχνη, το οποίο περιλαμβάνεται ως φωτογραφία στον σχετικό κατάλογο της έκθεσης αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα εκτεθεί λόγω της κακής αρχικής του κατάστασης διατήρησης. Λεπτομέρειες σχετικές με την ημερίδα θα συμπεριληφθούν σε νεότερη ανακοίνωση εντός του πρώτου δεκαημέρου του νέου έτους 2023.

    περισσότερα
  • Συμμετοχή του ΒΧΜ στην έκθεση Bizantini: Luoghi, simboli e comunita di un impero millenario (Βυζαντινοί. Τόποι, σύμβολα και κοινότητες μιας χιλιετούς αυτοκρατορίας) που εγκαινιάστηκε στο Museo Archeologico Nationale di Napoli (ΜΑΝΝ)

    28 Δεκεμβρίου 2022

    Στις 21 Δεκεμβρίου 2022 εγκαινιάστηκε στο Museo Archeologico Nationale di Napoli (ΜΑΝΝ) η έκθεση “Bizantini: Luoghi, simboli e comunita di un impero millenario - Βυζαντινοί: Τόποι, σύμβολα και κοινότητες μιας χιλιετούς αυτοκρατορίας”, υπό την επιμέλεια του Federico Marazzi. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο δανεισμού έργων από το ΥΠΠΟΑ, συμμετέχει με 23 αντικείμενα από τις συλλογές του. Η έκθεση φιλοξενείται στην κεντρική αίθουσα Salone della Meridiana του ΜΑΝΝ και διαρθρώνεται σε .....

    περισσότερα
  • Συναυλία στο Μουσείο Λοβέρδου την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

    27 Δεκεμβρίου 2022

    Το Μουσείο Λοβέρδου, παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επί της οδού Μαυρομιχάλη 6 στην Αθήνα, φιλοξενεί για πρώτη φορά στο Πομπηιανό δωμάτιο μια ανοιχτή για το κοινό μουσική εκδήλωση, σήμερα Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ισπανικές θαρθουέλες, ξένες και ελληνικές οπερέτες. 🎶 Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη - Σοπράνο Σολίστ Εθνικής Λυρικής Σκηνής 🎶 Σοφία Ροσμαράκη Σολίστ Πιάνου Ώρα προσέλευσης 19:30 Ώρα έναρξης: 20:00 👉 Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 60 άτομα

    περισσότερα
  • ✨✨✨ Προτάσεις για τους φίλους που θα επιλέξουν να μας επισκεφτούν την περίοδο των εορτών ✨✨✨

    23 Δεκεμβρίου 2022

    🎄⛄ Για όσους από τους φίλους του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου επιλέξουν να μας επισκεφτούν την περίοδο των εορτών, ανεπιφύλακτα προτείνουμε: ✨1. Μέσα στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, τη νέα διαμορφωμένη Ειδική Θεματική Διαδρομή: «Κειμήλια προσφύγων. 100 χρόνια στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο». ✨2. Στην μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, τη νέα Ειδική Επετειακή Έκθεση: «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη», όπου εκτίθενται σημαντικά τεκμήρια του Αρχείου της Οικογένειας Λαμπάκη, μαζί με επιλεγμένα αντικείμενα από το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και ένα σύγχρονο ζωγραφικό έργο για την Σμύρνη του εικαστικού Soteur (Σωτήρη Φωκέα). ✨3. Σε αίθουσα του ισογείου του κεντρικού «Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας», στην ενότητα: «Το έκθεμα του μήνα», την παρουσίαση των εργασιών συντήρησης ενός σπουδαίου προσχεδίου για τοιχογραφία, αγνώστου ακόμα καλλιτέχνη του τέλους του 19ου αι., με θέμα που ταυτίστηκε με: «Το ηρωικό τέλος του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι». Το αυθεντικό και συντηρημένο πλέον προσχέδιο, θα εκτίθεται ως το τέλος Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπου ανήκει. ✨4. Στην είσοδο της Δεξιάς Πτέρυγας, τον εμπλουτισμό της συνεχιζόμενης περιοδικής έκθεσης: «Ο Βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου», με ορισμένα νέα έργα του καλλιτέχνη που σχετίζονται με αυτή του τη συνεργασία με το Μουσείο, όπως τη φετινή ευχετήρια κάρτα του Μουσείου που φιλοτέχνησε ο ίδιος συσχετίζοντάς την με το θέμα της προσφυγιάς διαχρονικά και το συντηρημένο έργο: «Η Τρελέγκω», που απεικονίζεται στον κατάλογο της έκθεσής του και δεν είχε εκτεθεί μέχρι τώρα.

    περισσότερα
  • Εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης με τίτλο: Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη

    23.12.2022

    Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 εγκαινιάστηκε η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο: “ Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη ”, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

    περισσότερα
  • Soteur- Σωτήρης Φωκέας. Όνειρο, Ακρυλικό και μελάνι σε καμβά (190 Χ 520 εκ.), 2022

    21.12.2022

    Μία πολύ ιδιαίτερη επιλογή αποτελεί η ένταξη σε μία ιστορική έκθεση ενός έργου του Soteur (Σωτήρης Φωκέας). Το έργο του “Όνειρο” πλαισιώνει την έκθεση «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη». Πρόκειται για μια σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, που αντιπροσωπεύει μια ονειρική και παιγνιώδη ματιά της πόλης της Σμύρνης. Μια ματιά που ξεφεύγει από τις μέχρι τώρα αφηγήσεις και αποδίδεται σχηματικά μέσα από την τεχνική της pop art. Το έργο παρουσιάζεται ασπρόμαυρο, για να μην «προδώσει» στον επισκέπτη την πανδαισία των χρωμάτων, που θα τον εκπλήξουν στο χώρο της έκθεσης. Το έργο του Soteur προσκαλεί τους επισκέπτες να ονειρευτούν τη Σμύρνη με τον δικό τους τρόπο. 👉 Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:30, εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η περιοδική έκθεση με τίτλο: “ Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη ”.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη διαδικασία χορήγησης βεβαιώσεων για την εξαγωγή σύγχρονων έργων τέχνης

    21 Δεκεμβρίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι η επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία για την διαδικασία χορήγησης βεβαιώσεων για εξαγωγή σύγχρονων έργων τέχνης από τη χώρα είναι η Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη διαδικασία παραλαβής και έκδοσης καρτών ελευθέρας εισόδου

    21.12.2022

    Ενημερώνουμε το κοινό ότι το Τμήμα Παραλαβής Δικαιολογητικών και Έκδοσης Καρτών Ελευθέρας Εισόδου θα παραμείνει κλειστό από 23 Δεκεμβρίου 2022 έως και 5 Ιανουαρίου 2023.

    περισσότερα
  • Πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Θεοχάρη με τίτλο: Η Αθήνα μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου - Αρχιτεκτονική γλυπτική από τον 8ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ.

    15 Δεκεμβρίου 2022

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Θεοχάρη με τίτλο: "Η Αθήνα μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου - Αρχιτεκτονική γλυπτική από τον 8ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ. " την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 2 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Μουσείου. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Παρή Καλαμαρά, Δρ Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Ελένη Σαράντη, Δρ Ιστορικός, Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας και Βυζαντινού Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σταύρος Μαμαλούκος, Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Μεσαιωνικής και της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.

    περισσότερα
  • Παρουσίαση βιβλίου του Σταύρου Ι. Αρβανιτόπουλου

    14 Δεκεμβρίου 2022

    Παρουσίαση βιβλίου του Σταύρου Ι. Αρβανιτόπουλου "Η πόλη του Μυστρά (1262 - 1460) - Η πολεοδομική οργάνωση και η λειτουργία ενός υστεροβυζαντινού αστικού συγκροτήματος" την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο του βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Την έκδοση παρουσιάζουν: Δρ Παρή Καλαμαρά, Διευθύντρια του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου Δρ Ασπασία Λούβη-Κίζη, αρχαιολόγος-βυζαντινολόγος Δρ Κλήμης Ασλανίδης, Επίκουρος καθηγητήςΠολυτεχνίου Κρήτης Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 110 άτομα.

    περισσότερα
  • 🎄 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 🎄🌟✨

    07.12.2022

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σας προσκαλεί στις χριστουγεννιάτικες δράσεις του: Την Κυριακή 18/12/2022 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά στη μόνιμη έκθεση, με τίτλο: "Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο". Με αφορμή τα σχετικά εκθέματα της μόνιμης έκθεσης θα αφηγηθούμε την ιστορίας της Γέννησης του Χριστού στους μικρούς μας ...

    περισσότερα
  • Eκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους -Ο Βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου

    02.12.2022

    Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, με αφορμή την τρέχουσα περιοδική του έκθεση "Ο Βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου", πραγματοποιεί ομότιτλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους, ηλικίας 13 έως 16 ετών. Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει μέσα από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, αποτελεί αφορμή ...

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Μουσείου Λοβέρδου την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

    16.11.2022

    Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022, το Μουσείο Λοβέρδου, παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επί της οδού Μαυρομιχάλη 6 στην Αθήνα, θα είναι κλειστό για το κοινό λόγω των εκδηλώσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση - Τροποποίηση ωραρίου του Β.Χ.Μ. την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

    16 Νοεμβρίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα λειτουργήσει μέχρι τις 13:00 λόγω των εκδηλώσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Μουσείου Λοβέρδου στις 9/11/2022

    08.11.2022

    Σας ενημερώνουμε ότι αύριο, 9 Νοεμβρίου 2022, το Μουσείο Λοβέρδου θα είναι κλειστό για το κοινό λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη διαδικασία χορήγησης καρτών ελευθέρας εισόδου

    07 Νοεμβρίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022, δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη διαδικασία χορήγησης καρτών ελευθέρας εισόδου λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

  • Εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης με τίτλο: Ο Βυζαντινός Κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου

    19 Οκτωβρίου 2022

    Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε η νέα περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο: «Ο Βυζαντινός Κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου». Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δρ. Παρή Καλαμαρά, με ομιλία του Προϊσταμένου του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης Πρωτ. Περίανδρου Επιτροπάκη και καλωσόρισμα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη κ. Τάσο Μαντζαβίνου. Διάρκεια έκθεσης: 14 Οκτωβρίου 2022 έως 12 Ιανουαρίου 2023 Φωτογράφος: Νίκος Μυλωνάς © Β.Χ.Μ. / ΥΠ.ΠΟ.Α.

    περισσότερα
  • Εγκαίνια Έκθεσης Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    12 Οκτωβρίου 2022

    Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, η έκθεση γλυπτικής που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Παρή Καλαμαρά και ακολούθως μίλησαν ο Πρόεδρος του ΕΕΤΕ Νάσος Χαλκίδης και ο Έφορος Γλυπτικής Αντώνης Μυρωδιάς.

    περισσότερα
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

    05 Οκτωβρίου 2022

    Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Μουσείου συμμετέχει με τις ακόλουθες δράσεις:

    περισσότερα
  • Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022

    26 Σεπτεμβρίου 2022

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Επισκέπτες όλων των ηλικιών περιηγήθηκαν τόσο στη μόνιμη όσο και στις περιοδικές εκθέσεις, έκαναν τη βόλτα τους στους κήπους του Μουσείου και συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή το θέμα του φετινού εορτασμού «Βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά-Διατηρώντας το παρελθόν για τις ...

    περισσότερα
  • Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 23-25 Σεπτεμβρίου 2022

    19 Σεπτεμβρίου 2022

    Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 Βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά-Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές 📍 Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 με θέμα «Βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά-Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο προβάλει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα συντήρησης που αναδεικνύουν τεχνικές, υλικά και τη σημασία της συνέχειας και ανάδειξης παραδόσεων και δεξιοτήτων, τη χρήση καλών πρακτικών από το παρελθόν αλλά και τη χρήση νέων τεχνολογιών για τη διατήρηση των ...

    περισσότερα
  • Δωρεάν ξεναγήσεις για ενήλικες από την εικαστικό Μαρία Σμαράγδα Σκούρτα στην περιοδική της έκθεση με τίτλο «Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως»

    15 Σεπτεμβρίου 2022

    📍 Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων για ενήλικες από την εικαστικό Μαρία Σμαράγδα Σκούρτα στην περιοδική έκθεση της με τίτλο «Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως», που εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουλίου 2022...

    περισσότερα
  • Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα

    12 Σεπτεμβρίου 2022

    ΤΡΙΤΗ 13 Σεπτεμβρίου 2022: Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα Από την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ξεκινά να δέχεται δηλώσεις συμμετοχής στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί χρειάζεται ...

    περισσότερα
  • Συναυλία της ορχήστρας Academica στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    08 Σεπτεμβρίου 2022

    Συναυλία της ορχήστρας Academica στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 20:30. Ελεύθερη είσοδος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 200 άτομα.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του μουσείου στις 26 και 27 Ιουλίου 2022

    25 Ιουλίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη και την Τετάρτη, 26 και 27 Ιουλίου 2022, το μουσείο θα λειτουργήσει μέχρι τις 18:00 για τεχνικούς λόγους.

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΡΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

    11 Ιουλίου 2022

    ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΤΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΡΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΠΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΩΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022.

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

    06.07.2022

    Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο Λοβέρδου, παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επί της οδού Μαυρομιχάλη 6, θα είναι κλειστό για το κοινό, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, για τεχνικούς λόγους.

    περισσότερα
  • Έκθεση Διπλωματικών Εγγράφων: «Ελλάδα – Ρουμανία, 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων (1880-2020)»

    01 Ιουλίου 2022 έως 15 Ιουλίου 2021

    Η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τα Διπλωματικά Αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας και την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα, διοργανώνει έκθεση διπλωματικών εγγράφων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 140 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρουμανίας...

    περισσότερα
  • Τροποποίηση ωραρίου χορήγησης καρτών ελευθέρας εισόδου για την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

    29 Ιουνίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, η προγραμματισμένη διαδικασία χορήγησης καρτών ελευθέρας εισόδου, θα πραγματοποιηθει από τις 10:00 έως τις 12:00.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    29 Ιουνίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, 29 Ιουνίου 2022, το μουσείο θα λειτουργήσει μέχρι τις 18:00 λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    περισσότερα
  • Πολιτισμός στις Γειτονιές

    24.06.2022

    Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

    Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σας προσκαλεί στην παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Η δράση αυτή στοχεύει στη γνωριμία του κοινού με ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και θα αποτελέσει την απαρχή για μία μελλοντική συνεργασία του Μουσείου με τους κατοίκους της περιοχής του...

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΧΜ ΣΤΙΣ 27 ΚΑΙ 29/06/2022

    24.06.2022

    Σας ενημερώνουμε ότι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα λειτουργήσει την Δευτέρα 27/06 από 10:00 πμ έως 18:00 μμ και την Τετάρτη 29/06 από 8:00 πμ έως 18:00 μμ για τεχνικούς λόγους.

    περισσότερα
  • Ερωτηματολόγιο για το προσφυγικό Παγκράτι στο πλαίσιο του Athens Culture Net

    16.06.2022

    Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει ενεργά στη δράση "Ο πολιτισμός στις γειτονιές - Παγκράτι". Με τον τρόπο αυτό, σε συνδυασμό με τις επετειακές δράσεις του για τα 100 χρόνια προσφυγικού Ελληνισμού, το Μουσείο επιθυμεί να συνδεθεί με την ευρύτερη προσφυγική περιοχή στην οποία στεγάζεται.

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΡΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

    10 Ιουνίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, λόγω της συμμετοχής των υπαλλήλων του Μουσείου στις εκλογές του Ενιαίου Συλλόγου του ΥΠΠΟΑ, δεν θα λειτουργήσει το τμήμα έκδοσης καρτών ελευθέρας εισόδου.

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    07 Ιουνίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, 7 Ιουνίου 2022, το μουσείο θα λειτουργήσει μέχρι τις 18:00 λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    περισσότερα
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    31 Μαΐου 2022

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετείχε και φέτος στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Στόχος της δράσης υπήρξε η προαγωγή .....

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τη λειτουργία του Μουσείου στις 30/05/2022

    30.05.2022

    Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, 30 Μαΐου 2022, το μουσείο θα λειτουργήσει μέχρι τις 18:30 λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    περισσότερα
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (26-29 Μαΐου 2022)

    23 Μαΐου 2022

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» και καλεί τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς φίλους του να συμμετέχουν στις ακόλουθες δράσεις: ....

    περισσότερα
  • Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022

    19.05.2022

    Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, πλήθος κόσμου επισκέφθηκε τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις αλλά και τους κήπους με τα υπαίθρια εκθέματα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.

    περισσότερα
  • Σημεία από την ιστορία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

    19.05.2022

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι το πρώτο μουσείο της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό να εκθέσει και να φυλάξει βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες. Μουσείο μητροπολιτικού χαρακτήρα παραμένει μοναδικό για τον πλούτο των συλλογών του, με αντικείμενα από τον ελλαδικό, βαλκανικό, ιταλικό και μικρασιατικό χώρο. Την 20ή Μαΐου 2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, σας καλούμε να ...

    περισσότερα
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ - 18 Μαΐου 2022

    11.05.2022

    Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων». Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: 1. Βιωσιμότητα, 2. Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα, 3. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    29 Απριλίου 2022

    Ενημερώνουμε το κοινό ότι, τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022, το Μουσείο θα είναι κλειστό λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς. Την Κυριακή 1η Μαΐου 2022, το Μουσείο θα λειτουργήσει κανονικά.

    περισσότερα
  • Ωράριο λειτουργίας κατά τις ημέρες του Πάσχα

    21.04.2022

    Σας ευχόμαστε καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση! Το ωράριο λειτουργίας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κατά τις ημέρες των εορτών θα είναι το παρακάτω: Μ. Παρασκευή: 12:00 - 17:00 Μ. Σάββατο: 08:30 - 15:30 Κυριακή του Πάσχα: ΚΛΕΙΣΤΑ Δευτέρα του Πάσχα: 08:00 - 20:00 Το πωλητήριο του μουσείου θα είναι κλειστό από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    15 Απριλίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι οι βεβαιώσεις για άδεια εξαγωγής έργων τέχνης στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθούν, την Τρίτη 3 Μαΐου αντί της Δευτέρας 25 Απριλίου και της Δευτέρας 2 Μαΐου 2022.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του πωλητηρίου

    15 Απριλίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι το πωλητήριο του Μουσείου θα είναι κλειστό, το Σάββατο 16, την Κυριακή 17 Απριλίου και έως ότου δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, η έγκριση απασχόλησης για πέραν του πενθήμερου, Κυριακές και εξαιρέσιμες των εποχικών υπαλλήλων.

    περισσότερα
  • ΤΟ OPEN HOUSE ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

    14 Απριλίου 2022

    Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 το Open House σε συνεργασία με το Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, πραγματοποίησε μία σειρά από αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις στο νέο Μουσείο Λοβέρδου, το οποίο αποτελεί παράρτημά του και βρίσκεται επί της οδού Μαυρομιχάλη 6, στο κέντρο της Αθήνας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του Μεγάρου που υπήρξε η οικία του φημισμένου αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και κατόπιν οικία και, ένα μέρος της, ιδιωτικό Μουσείο, του τραπεζίτη και συλλέκτη Διονυσίου Λοβέρδου.

  • Ανακοίνωση

    12 Απριλίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, το Μουσείο θα είναι κλειστό για το κοινό λόγω συμμετοχής του φυλακτικού προσωπικού στην απεργία της Π.Ε.Υ.Φ.Α.

    περισσότερα
  • Δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «Ναύπακτος 1571- 450 χρόνια από τη ΄΄μεγαλώτατη βιτωρία των xριστιανῶν΄΄»

    11 Απριλίου 2022

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ναύπακτος 1571- 450 χρόνια από τη ΄΄μεγαλώτατη βιτωρία των xριστιανῶν΄΄», η οποία εγκαινιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021.

    περισσότερα
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    28.03.2022

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με αφορμή την περιοδική έκθεση «Ναύπακτος 1571- 450 χρόνια από τη ΄΄μεγαλώτατη βιτωρία των xριστιανῶν΄΄» συνεχίζει με επιτυχία τις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Την Κυριακή 27.3.2022 πραγματοποιήθηκαν από τους αρχαιολόγους του Μουσείου ξεναγήσεις για ενήλικες ενώ οι μικροί μας φίλοι παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 1571. Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Ήμουν εκεί εκείνη την ημέρα…(Θερβάντες). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν και οι μαθητές από το Ειδικό Σχολείο Ιλίου και στο τέλος του προγράμματος κατασκεύασαν με ενθουσιασμό τις δικές τους γαλέρες!

    περισσότερα
  • Δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ναύπακτος 1571- 450 χρόνια από τη ΄΄μεγαλώτατη βιτωρία των xριστιανῶν΄΄»

    22.03.2022

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ναύπακτος 1571- 450 χρόνια από τη ΄΄μεγαλώτατη βιτωρία των xριστιανῶν΄΄» , η οποία εγκαινιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου και ώρα 12:00. Για την παρακολούθηση της είναι απαραίτητη ........

    περισσότερα
  • Νέα περιοδική έκθεση στο ΒΧΜ - Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821

    09.02.2022

    Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, διοργανώνει την Έκθεση "ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ – Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821", η οποία περιλαμβάνει ....

    περισσότερα
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΡΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

    03 Φεβρουαρίου 2022

    Ενημερώνουμε το κοινό ότι, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, δεν θα γίνει η παραλαβή δικαιολογητικών και η παράδοση καρτών ελευθέρας εισόδου για τεχνικούς λόγους.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του μουσείου

    28.01.2022

    Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, 28 Ιανουαρίου 2022, το μουσείο θα είναι κλειστό για το κοινό, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη διαδικασία χορήγησης καρτών ελευθέρας εισόδου

    25 Ιανουαρίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη διαδικασία χορήγησης καρτών ελευθέρας εισόδου, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

  • Ανακοίνωση για το ωράριο λειτουργίας (24.01.2022)

    24 Ιανουαρίου 2022

    Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2022, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, θα είναι ανοιχτό για το κοινό μέχρι τις 12:00 λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

  • Ευχές από το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

    23 Δεκεμβρίου 2021

    Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο σας εύχεται καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος!

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    10.12.2021

    Η περιοδική έκθεση «Ναύπακτος 1571» είναι ανοιχτή για το κοινό με το ακόλουθο ωράριο: Δευτέρα - Τετάρτη έως Κυριακή: 08:30 - 15:30 Τρίτη: κλειστά. Η μόνιμη έκθεση θα είναι προσωρινά κλειστή για τεχνικούς λόγους.

    περισσότερα
  • Πολιτιστική εκδήλωση του Ινστιτούτου Θερβάντες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    07.12.2021

    Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου στην γραμματεία του ισπανικού Χρυσού Αιώνα Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571), μία από τις σημαντικότερες στην ναυτική ιστορία όλων των εποχών, που έληξε με την νίκη του συνασπισμού των χριστιανικών Κρατών κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επηρέασε στους επόμενους.....

    περισσότερα
  • Τα Εισόδια της Θεοτόκου

    21 Νοεμβρίου 2021

    Συλλογή: Συλλογή Λοβέρδου Προέλευση: Κρήτη Δημιουργός / Εργαστήριο: Αγγελος Ακοτάντος Χρονολόγηση: 15ος αιώνας Διαστάσεις: 127 x 90,5 εκ. Aριθμός Αντικειμένου: ΒΧΜ 13060

    περισσότερα
  • Δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ναύπακτος 1571- 450 χρόνια από τη ΄΄μεγαλώτατη βιτωρία των xριστιανῶν΄΄»

    16 Νοεμβρίου 2021

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ναύπακτος 1571- 450 χρόνια από τη ΄΄μεγαλώτατη βιτωρία των xριστιανῶν΄΄», η οποία εγκαινιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί...

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

    15.11.2021

    Την Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, θα είναι ανοιχτό για το κοινό με το ακόλουθο ωράριο: 08:30 - 13:00

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

    15 Νοεμβρίου 2021

    Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο Λοβέρδου, παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επί της οδού Μαυρομιχάλη 6, θα είναι κλειστό για το κοινό, από την Τρίτη 16-11-2021 έως την Πέμπτη 18-11-2021, για τεχνικούς λόγους.

    περισσότερα
  • Δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ναύπακτος 1571- 450 χρόνια από τη ΄΄μεγαλώτατη βιτωρία των xριστιανῶν΄΄»

    09 Νοεμβρίου 2021

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ναύπακτος 1571- 450 χρόνια από τη ΄΄μεγαλώτατη βιτωρία των xριστιανῶν΄΄» , η οποία εγκαινιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο....

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    16 Οκτωβρίου 2021

    Ενημερώνουμε το κοινό ότι το Μουσείο Λοβέρδου - Παράρτημα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, επί της οδού Μαυρομιχάλη 6, είναι επισκέψιμο εκτός των Αιθουσών 1.1 (Πομπηϊανό δωμάτιο - Αίθουσα εκδηλώσεων) και 1.2 ("Ο Διον. Λοβέρδος και η συλλογή του) του Επιπέδου 1, οι οποίες παραμένουν κλειστές για τεχνικούς λόγους.

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    15 Οκτωβρίου 2021

    Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 15/10/2021 το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα παραμείνει κλειστό λόγω έντονης κακοκαιρίας.

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

    14 Οκτωβρίου 2021

    Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο Λοβέρδου, παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επί της οδού Μαυρομιχάλη 6, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας, για τεχνικούς λόγους.

    περισσότερα
  • 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1571, 450 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΩΤΑΤΗ ΒΙΤΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

    07.10.2021

    Η έκθεση ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571, 450 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΩΤΑΤΗ ΒΙΤΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 1453 – 1821» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Κατά την περίοδο που ακολούθησε την τελική άλωση της Κωνσταντινούπολης .....

    περισσότερα
  • Δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ναύπακτος 1571- 450 χρόνια από τη ΄΄μεγαλώτατη βιτωρία των xριστιανῶν΄΄»

    07.10.2021

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ναύπακτος 1571- 450 χρόνια από τη ΄΄μεγαλώτατη βιτωρία των xριστιανῶν΄΄», η οποία εγκαινιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021. Η πρώτη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί...

    περισσότερα
  • ΕΝΑΡΞΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    07 Οκτωβρίου 2021

    Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ξεκινά να δέχεται δηλώσεις συμμετοχής στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να επικοινωνούν με το....

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

    05 Οκτωβρίου 2021

    Από την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, για τεχνικούς λόγους, θα είναι ανοιχτό για το κοινό με το ακόλουθο ωράριο: Δευτέρα -Τετάρτη έως Κυριακή: 09:00 - 17:00 Τρίτη: 13:00 - 20:00

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση σχετικά με την λειτουργία της βιβλιοθήκης

    05.10.2021

    Σας ενημερώνουμε ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας COVID-19 δεν επιτρέπεται μέχρι νεωτέρας η είσοδος μελετητών στην βιβλιοθήκη του Μουσείου.

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    03 Οκτωβρίου 2021

    Τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα λειτουργήσει μόνον από τις 09:00 έως τις 17:00 για τεχνικούς λόγους.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    16 Σεπτεμβρίου 2021

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αύριο, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, το Μουσείο θα λειτουργήσει εκτάκτως μέχρι τις 17:00.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    15 Σεπτεμβρίου 2021

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, το Μουσείο θα λειτουργήσει εκτάκτως μέχρι τις 18:30.

    περισσότερα
  • «Ο ¶νθρωπος του Θεού» σε μεγαλειώδη πρεμιέρα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

    25 Αυγούστου 2021

    Το καλοκαιρινό του κινηματογραφικό ταξίδι ολοκλήρωσε χθες το βράδυ το 11ο Athens Open Air Film Festival με μια λαμπερή και κατανυκτική προβολή της πιο πολυαναμενόμενης ελληνικής ταινίας για την φετινή σεζόν, «Ο ¶νθρωπος του Θεού» («Man of God»), παρουσία της σκηνοθέτιδας, Γελένα Πόποβιτς, του θρυλικού συνθέτη, Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, δημοφιλών Ελλήνων και ......

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    29 Ιουλίου 2021

    Για τεχνικούς λόγους που αφορούν στην παράδοση των έργων στους συλλέκτες που τα δάνεισαν, ενημερώνουμε το κοινό ότι η έκθεση «Θεόδωρος Βρυζάκης και η εικόνα της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών» θα κατέβει τις πρωινές ώρες της 29ης Ιουλίου.

    περισσότερα
  • Ανάληψη του προφήτη Ηλία και σκηνές του βίου του

    20 Ιουλίου 2021

    Συλλογή φορητών εικόνων και ξυλόγλυπτων Είδος: ΦΟΡΗΤΗ ΕΙΚΟΝΑ Προέλευση: Ναός Προφήτη Ηλία, ¶νω Κορακιάνα, Κέρκυρα Δημιουργός / Εργαστήριο: Θεόδωρος Πουλάκης Χρονολόγηση ......

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    20 Ιουλίου 2021

    Σας ενημερώνουμε ότι οι βεβαιώσεις για άδεια εξαγωγής έργων τέχνης στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 17 Αυγούστου αντί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 2021.

    περισσότερα
  • Περιοδική έκθεση και εορταστική εκδήλωση στο ΒΧΜ για τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης

    01 Ιουλίου 2021

    Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ενέταξε και φιλοξένησε επετειακή εκδήλωση του Δήμου Θηβαίων για τον ζωγράφο Θεόδωρο Π. Βρυζάκη, συνοδευόμενη από περιοδική έκθεση με τίτλο.........

    περισσότερα
  • Το Athens Open Air Film Festival στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

    30 Ιουνίου 2021

    Το Athens Open Air Film Festival, ο πολυαγαπημένος καλοκαιρινός κινηματογραφικός θεσμός που αποτελεί εδώ και μια δεκαετία αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής εμπειρίας των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας και διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επιστρέφει με .......

    περισσότερα
  • Συναυλία Ορχήστρας Academica στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    25 Ιουνίου 2021

    O 4ος κύκλος συναυλιών της Ορχήστρας Academica Αθηνών του 2020, που διακόπηκε λόγω της πανδημίας, συνεχίζεται. Την Πέμπτη 1η Ιουλίου στις 9μμ θα .....

    περισσότερα
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ

    01.06.2021

    Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα που συντήρησαν πρόσφατα οι κυρίες Ιωάννα Στεφανή και ¶ρτεμις Καμπουράκη στο Εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων, Εντύπων και Χάρτινων Έργων Τέχνης του .....

    περισσότερα
  • ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1453 - 1821 - 2ο ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ VIDEO

    29 Μαΐου 2021

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στη δεύτερη ανάρτησή του, την αφιερωμένη στην ......

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

    24.05.2021

    Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο Λοβέρδου θα είναι κλειστό από την Τετάρτη 26 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 28 Μαΐου λόγω τεχνικών εργασιών.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση - Μουσείο Λοβέρδου

    20 Μαΐου 2021

    Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο Λοβέρδου, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, θα είναι ανοιχτό και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021. Το Μουσείο Λοβέρδου έχει λάβει όλα τα απαραίτητα...

    περισσότερα
  • Διεθνής Ημέρα Μουσείων

    18 Μαΐου 2021

    Ευτυχής συγκυρία η επαναλειτουργία των Μουσείων στην Ελλάδα να συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ανοίγει ξανά ανανεωμένο, για να υποδεχτεί το κοινό του και μαζί με αυτό το νέο του παράρτημα – Μουσείο Λοβέρδου, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, στο κέντρο της Αθήνας.

    περισσότερα
  • ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ...

    17 Μαΐου 2021

    ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ...

    περισσότερα
  • Έναρξη λειτουργίας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

    13 Μαΐου 2021

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακολουθώντας

    περισσότερα
  • ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

    13 Μαΐου 2021

    Μένουμε ασφαλείς! Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές παρακαλούνται να φορούν υποχρεωτικά μάσκα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μουσείο.

    περισσότερα
  • ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (14-15/5/2021)

    11 Μαΐου 2021

    ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (14-15/5/2021)

    περισσότερα
  • Ευχές από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    02 Μαΐου 2021

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σας εύχεται χρόνια πολλά και καλό Πάσχα!

    περισσότερα
  • ΟΙ ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΥΜΝΟΥ

    01 Μαΐου 2021

    Ο ευγενούς καταγωγής φιλικός Αντώνιος Μαρτελάος (1754-1819) από την Ζάκυνθο, υπήρξε ο δάσκαλος του Διονυσίου Σολωμού, στον οποίο ήσκησε μεγάλη επιρροή στην διάπλαση της καθομιλουμένης ελληνικής γλώσσας αντί της λογίας, καθώς και στις φιλελεύθερες δημοκρατικές ιδέες που ο Μαρτελάος ασπάστηκε με θέρμη από την Γαλλική επανάσταση.

    περισσότερα
  • Αφήγηση του πασχαλινού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

    28 Απριλίου 2021

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σας εύχεται Καλή Ανάσταση με την αφήγηση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Εξοχική Λαμπρή. Παιδικαί αναμνήσεις (1890).

    περισσότερα
  • Ψηφιακή έκθεση με τίτλο “ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ μέσα από τις συλλογές του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου”

    25 Απριλίου 2021

    Την έκθεση απαρτίζουν 95 γνωστά και άγνωστα μουσειακά έργα σχετικά με το Πάθος την Ταφή και την Ανάσταση του Ιησού. Αυτή η ξεχωριστή ψηφιακή παρουσίαση μουσειακών αντικειμένων διαφορετικών τόπων, εποχών, τεχνοτροπιών και υλικών φιλοδοξεί να συμβάλλει σε μια σφαιρικότερη κατανόηση της ανά τους αιώνες εικονογράφησης των κορυφαίων γεγονότων της Θείας Οικονομίας, όπως αυτά περιγράφονται από τις Ιερές Γραφές.

    περισσότερα
  • «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1453 – 1821» 200 χρόνια ἀπὸ τὴν Ἑλληνικὴ Ἐπανάσταση τοῦ 1821

    22 Μαρτίου 2021

    Το βαθύτερο νόημα της συμβολής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, η οποία παρουσιάζεται ψηφιακά, είναι να καταδείξει, ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν ήταν διόλου ένα τυχαίο ιστορικό γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα των πόθων και των άθλων του Έθνους για την ελευθερία του από την τελική ¶λωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς (1453) έως την Παλιγγενεσία.

    περισσότερα
  • Το Χιονισμένο Μουσείο

    17.02.2021

    Εικόνες από το χιονισμένο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Φωτογράφος: Θωμάς Κατσικαδάκος

    περισσότερα
  • Το χιονισμένο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

    16.02.2021

    Εικόνες από το χιονισμένο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Φωτογραφίες: Χρυσούλα Κουμπούρα - Ιδομενέας Χαρμαντάς

    περισσότερα
  • Ευχές για το νέο έτος

    01 Ιανουαρίου 2021

    Καλή Χρονιά! Ευτυχισμένο το 2021! ¶γιος Βασίλειος (φύλλο βημοθύρου) ΒΧΜ 1605 Τέλη 17ου-αρχές 18ου αιώνα 109 x 49 εκ. Αποδίδεται στον Στέφανο Τζανκαρόλα

    περισσότερα
  • Αφήγηση του χριστουγεννιάτικου διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο : «Της Κοκκώνας το σπίτι»

    26.12.2020

    Αφήγηση του χριστουγεννιάτικου διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο : «Της Κοκκώνας το σπίτι» (1893), που «ζωντανεύει» μέσα από σχετικά μουσειακά εκθέματα. Αφήγηση: Σοφία Γιαννιώτη Βίντεο : Θωμάς Κατσικαδάκος

    περισσότερα
  • Ευχές από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    16.12.2020

    περισσότερα
  • Προτάσεις για τους εκπαιδευτικούς

    25 Νοεμβρίου 2020

    Με αφορμή τα βίντεο για τα Εισόδια της Θεοτόκου και την Αγία Αικατερίνη, οι εκπαιδευτικοί μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας, στον σύνδεσμο: http://www.byzantinemuseum.gr/el/educational_programme_dept/resources/ , προτάσεις για δραστηριότητες με τους μαθητές σας. Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε εκπαιδευτικό υλικό που αφορά και σε άλλα θέματα, όπως τη διατροφή, την καθημερινή ζωή, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι κ.α. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να μας στείλετε τις εργασίες που θα δουλέψετε με τους μαθητές σας στο edu.bma@culture.gr Σας ευχόμαστε να έχετε καλό και δημιουργικό χρόνο με τους μαθητές σας!!!

    περισσότερα
  • Τα Εισόδια της Θεοτόκου

    21.11.2020

    Συλλογή: Συλλογή Λοβέρδου Προέλευση: Κρήτη (;) Δημιουργός / Εργαστήριο: Αγγελος Ακοτάντος Χρονολόγηση: 15ος αιώνας Διαστάσεις: 127 x 90,5 εκ. Aριθμός Αντικειμένου: ΒΧΜ 13060

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    10 Νοεμβρίου 2020

    Για λόγους δημόσιας υγείας η εξυπηρέτηση κοινού (σφραγίσματα εικόνων, εκδοση καρτών κλπ) θα γίνεται αυστηρά και μόνον κατόπιν ραντεβού. Ενημερώνουμε ότι οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν και από άλλες αρχαιολογικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    02 Νοεμβρίου 2020

    Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η λειτουργία των εκθέσεων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου αναστέλλεται από 3 Νοεμβρίου 2020 και μέχρι νεωτέρας. Μπορείτε να περιηγηθείτε στις συλλογές και την περιοδική έκθεση του μουσείου στους παρακάτω συνδέσμους:

    περισσότερα
  • Παράταση έκθεσης Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    27 Οκτωβρίου 2020

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η έκθεση Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος παρατείνεται μέχρι την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    21 Οκτωβρίου 2020

    Σε εφαρμογή των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (ΦΕΚ 4484-11/10/2020 ) και με βάση το υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η Αττική («επίπεδο 3»), το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αναστέλλει μέχρι νεωτέρας όλες τις ομαδικές ξεναγήσεις (εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις σχολείων). Στην ιστοσελίδα και τα social media του Μουσείου θα αναρτηθούν προσεχώς βίντεο εκπαιδευτικού περιεχομένου.

    περισσότερα
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

    17 Οκτωβρίου 2020

    Η σημερινή ημέρα διεθνώς είναι αφιερωμένη στην Αρχαιολογία, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς, στην αρχαιολογική έρευνα και στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θυμάται με σεβασμό και τιμά την μνήμη των πρωτοπόρων σκαπανέων της βυζαντινής και χριστιανικής αρχαιολογίας, τον Γεώργιο Λαμπάκη (1854-1914) και τον Γεώργιο Σωτηρίου (1880 – 1965). Δύο μεγάλες μορφές που όχι μόνο θεμελίωσαν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά με το παράδειγμά τους μας οδηγούν στην προσωπική μας προσφορά στην υπηρεσία της επιστήμης και της κοινωνίας.

    περισσότερα
  • ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (24-25/10/2020)

    14.10.2020

    ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (24-25/10/2020)

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    14.10.2020

    Σας ενημερώνουμε ότι από την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό από τις 08:00 έως τις 20:00.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    06.10.2020

    Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα είναι και πάλι επισκέψιμο για το κοινό από τις 09:00 έως τις 16:00.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    03 Οκτωβρίου 2020

    Σας ενημερώνουμε ότι το μουσείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό μέχρι και την Τρίτη 6/10/2020.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    02.10.2020

    Σας ενημερώνουμε ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένες αιμοδοσίες για τις ημερομηνίες 2 και 3 Οκτωβρίου 2020. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

    περισσότερα
  • ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (2-3/10/2020)

    24 Σεπτεμβρίου 2020

    Τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας COVID-19, παρατηρείται μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να μειώνονται αισθητά τα αποθέματα αίματος της χώρας μας και να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς που χρειάζεται να μεταγγιστούν.

    περισσότερα
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (25-27/9/2020)

    24 Σεπτεμβρίου 2020

    Φέτος το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19 οδηγεί σε ένα διαφορετικό τρόπο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία προτείνονται άλλοι τρόποι παρουσίασης και επικοινωνίας με το κοινό των Μουσείων αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο.

    περισσότερα
  • Φωτογραφικό υλικό από την προβολή της ταινίας Οι Απάχηδες των Αθηνών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    18 Σεπτεμβρίου 2020

    Ένα ανεπανάληπτο ασπρόμαυρο ταξίδι πίσω στον χρόνο, στις γειτονιές της μεσοπολεμικής Αθήνας, επιφύλασσαν «Οι Απάχηδες των Αθηνών», με τη συνοδεία της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε όσους παρευρέθηκαν, την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός". Φωτογράφος: Θωμάς Κατσικαδάκος

    περισσότερα
  • Τελευταία μέρα λειτουργίας της περιοδικής έκθεσης σύγχρονης Ιαπωνικής τέχνης

    15 Σεπτεμβρίου 2020

    Τελευταία μέρα λειτουργίας της περιοδικής έκθεσης σύγχρονης Ιαπωνικής τέχνης με τίτλο "Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο - Κληρονομιά και Αφομοίωση" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

    περισσότερα
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

    15 Σεπτεμβρίου 2020

    Από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ξεκινά να δέχεται δηλώσεις συμμετοχής στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλέφωνο 213 213 9592, καθημερινά 9:00-15.00 για να προγραμματίσουν το πρόγραμμά τους στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

    περισσότερα
  • Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αποχαιρετά τον Μύρωνα Μιχαηλίδη

    10 Σεπτεμβρίου 2020

    Μύρων Μιχαηλίδης (1922-1/9/2020) Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αποχαιρετά τον επίτιμο Διευθυντή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μύρωνα Μιχαηλίδη.

    περισσότερα
  • Γέννηση της Θεοτόκου

    07 Σεπτεμβρίου 2020

    Γέννηση της Θεοτόκου Θωράκιο τέμπλου 70 x 48 εκ. Ηλίας Μόσκος 1666

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    02.09.2020

    Ανακοίνωση

    περισσότερα
  • Δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «Έργα Κινεζικής τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά»

    04 Σεπτεμβρίου 2020 έως 29 Σεπτεμβρίου 2020

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συνεχίζει τις δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Έργα Κινεζικής τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά», η οποία εγκαινιάστηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

    περισσότερα
  • Η Κοίμηση και η Μετάσταση της Θεοτόκου

    14.08.2020

    Ἔχαιρον χορείαι, Οὐρανίων Νοῶν, ἀπὸ γῆς σὲ φερομένην δεχόμεναι, εἰς οὐράνια σκηνώματα Ἁγνή.

    περισσότερα
  • ...Φόρος Τιμής χωρίς άλλα λόγια ...

    24 Ιουλίου 2020

    ...Φόρος Τιμής χωρίς άλλα λόγια ...

    περισσότερα
  • Ανοίγουμε και μένουμε ασφαλείς!

    12.06.2020

    Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

    Σας ενημερώνουμε ότι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020. Λόγω του κλειστού περιβάλλοντος των εκθεσιακών χώρων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου....

    περισσότερα
  • Έναρξη λειτουργίας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

    02.06.2020

    15 Ιουνίου 2020

    Σας ενημερώνουμε ότι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020. Το θερινό ωράριο λειτουργίας του μουσείου είναι: Τρίτη: 13:00 έως 20:00, Τετάρτη έως Δευτέρα 08:00 έως 20:00

    περισσότερα
  • Σχετικά με την έκδοση καρτών ελευθέρας εισόδου

    27.05.2020

    Σας ενημερώνουμε ότι η έκδοση καρτών ελευθέρας εισόδου γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, στα τηλέφωνα 213 213 9512 και 213 213 9554.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    06.05.2020

    Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 και κάθε Δευτέρα, οι βεβαιώσεις για άδεια εξαγωγής έργων τέχνης στο εξωτερικό επαναλαμβάνονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213 213 9517.

    περισσότερα
  • Συζητώντας με την Ιστορία - 12 Θησαυροί του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

    16.04.2020

    Δώδεκα από τους σημαντικότερους θησαυρούς του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παρουσιάζονται στη σειρά «Συζητώντας με την Ιστορία». Η διευθύντρια του ΒΧΜ Δρ Αικατερίνη Δελλαπόρτα, μας ξεναγεί σε μερικά από τα σπουδαιότερα εκθέματα του μουσείου.

    περισσότερα
  • Αναστολή λειτουργίας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

    30.03.2020

    Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω των προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι νεωτέρας.

    περισσότερα
  • Αναστολή έκδοσης καρτών ελευθέρας εισόδου και λειτουργίας της Βιβλιοθήκης του Μουσείου

    18.03.2020

    Αναστέλλεται η έκδοση και παραλαβή καρτών ελευθέρας εισόδου στα Μουσεία, καθώς και η λειτουργία της Βιβλιοθήκης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

    περισσότερα
  • Αναστολή λειτουργίας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

    13.03.2020

    Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω των προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι νεωτέρας. Επίσης, οι σφραγίσεις απομιμημάτων τέχνης (άδειες εξαγωγής αντιγάφων, εικόνων κ.ά. στο εξωτερικό), που πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 8:30 - 14:30, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας.

    περισσότερα
  • Αναστολή εκπαιδευτικών επισκέψεων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας

    06.03.2020

    Μετά την ακύρωση επίσκεψης πολλών σχολείων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για λόγους δημόσιας υγείας, το Μουσείο αναστέλλει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

    περισσότερα
  • Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αποχαιρετά την Χρυσάνθη-Χρυσούλα Μπαλτογιάννη

    26.02.2020

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αποχαιρετά σήμερα με μεγάλη θλίψη την πολυαγαπημένη αρχαιολόγο και επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου Χρυσάνθη-Χρυσούλα Μπαλτογιάννη. Διακρινόταν για το ήθος, την αισιοδοξία και την αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους της. Η βαθιά γνώση του αντικειμένου ενασχόλησής της, αναδεικνύεται μέσα από τη συγγραφική της δραστηριότητα.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    05.02.2020

    Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2020

    Σας ενημερώνουμε ότι αύριο 6/2/2020 το μουσείο θα είναι κλειστό λόγω πένθους.​

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση ωραρίου

    13.01.2020

    Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

    Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 13/1/2020 το μουσείο θα είναι κλειστό από τις 13:00 λόγω πένθους.

    περισσότερα
  • Aποχαιρετισμός στον αγαπημένο μας συνάδελφο Πάνο Βοσνίδη

    13.01.2020

    Δευτέρα 13 Ιανουαρίου | 4.00 μ.μ.

    Σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στις 4.00 μ.μ., αποχαιρετάμε τον αγαπημένο μας συνάδελφο Πάνο Βοσνίδη. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή.

    περισσότερα
  • Αλλαγή προγραμματισμού λόγω πένθους

    10.01.2020

    Δευτέρα 13 - Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

    Λόγω πένθους, για την απώλεια του αγαπητού μας συναδέλφου Παναγιώτη (Πάνου) Βοσνίδη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δεν θα πραγματοποιήσει: α) Τη Δευτέρα 13/01/2020 σφραγίσεις εικόνων για εξαγωγή β) Από Δευτέρα 13/01 έως και Τετάρτη 15/01/2020 εκπαιδευτικά προγράμματα

    περισσότερα
  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) Π. ΒΟΣΝΙΔΗΣ (1969-†2020). IN MEMORIAM

    10.01.2020

    Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

    Από σήμερα το Μουσείο μας έγινε φτωχότερο… Ένας δικός του άνθρωπος, ο αγαπητός σε όλους μας αρχαιολόγος Πάνος Βοσνίδης, έφυγε αναπάντεχα αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, όπου υπηρέτησε επί είκοσι συναπτά έτη.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για στάση εργασίας

    10.01.2020

    Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

    Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, λόγω στάσης εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., το Μουσείο θα λειτουργήσει από τις 09:00 έως τις 11:30.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για το πωλητήριο του Μουσείου

    30.12.2019

    2 Ιανουαρίου 2020

    Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 το πωλητήριο του μουσείου θα είναι κλειστό λόγω απογραφής.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για στάση εργασίας

    18.12.2019

    Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 | 12:00

    Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 18/12/2019 το μουσείο θα είναι κλειστό από τις 12:00 μ.μ. λόγω της στάσης εργασίας που κήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

    18.12.2019

    Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

    Η προγραμματισμένη επιμορφωτική συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς αναβάλλεται λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων. Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13:30.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Μουσείου

    15.11.2019

    Κυριακή 17 Νοεμβρίου

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Κυριακή 17 Νοεμβρίου το Μουσείο θα λειτουργήσει εκτάκτως μέχρι τις 13:00.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του μουσείου

    31.10.2019

    1 Νοεμβρίου 2019

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019, το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 08:30 έως τις 16:00.

    περισσότερα
  • Λειτουργία Πωλητηρίου

    25.10.2019

    28 - 30 Οκτωβρίου

    Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 28, Τρίτη 29 και Τετάρτη 30 Οκτωβρίου το Πωλητήριο του Μουσείου θα είναι κλειστό λόγω απογραφής.

    περισσότερα
  • Επίσκεψη στο πλαίσιο της 15ης άτυπης συνάντησης αρχηγών κρατών της ομάδας “Arraiolos”

    11.10.2019

    11 Οκτωβρίου 2019

    Σήμερα, 11 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο της 15ης άτυπης συνάντησης αρχηγών κρατών της ομάδας “Arraiolos”, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρία Παυλοπούλου Βλασία, διεξήγαγε το παράλληλο πρόγραμμα για τον σύζυγο και τις συζύγους των Προέδρων, πραγματοποιώντας επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

    περισσότερα
  • Απεργία 2 Οκτωβρίου και εύρυθμη λειτουργία του μουσείου

    01.10.2019

    Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 2 Οκτωβρίου 2019 το μουσείο ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του (ωράριο, πρόσβαση στο σύνολο των συλλογών). Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το 2132139513 πριν την επίσκεψη σας. Λυπούμαστε για την αναστάτωση.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Μουσείου

    17.09.2019

    17 Σεπτεμβρίου 2019

    Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου το Μουσείο θα είναι ανοιχτό έως τις 19:00.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για την Αργία του Αγίου Πνεύματος

    13.06.2019

    17 Ιουνίου 2019

    Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της αργίας της Δευτέρας 17 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος), η διαδικασία της άδειας εξαγωγής εικόνων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Μουσείου

    11.06.2019

    Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

    Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 τμήμα του Μουσείου θα παραμείνει κλειστό λόγω υπηρεσιακών αναγκών.

    περισσότερα
  • Αλλαγή ωραρίου Τμήματος του Μουσείου

    29.05.2019

    Πέμπτη 30 Μαΐου

    Αύριο Πέμπτη 30 Μαΐου τμήμα του μουσείου θα παραμείνει κλειστό από τις 10.00 έως τις 14.00 λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση ωραρίου

    24.05.2019

    Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 28 Μαΐου και την Τρίτη 4 Ιουνίου το Μουσείο θα λειτουργήσει από τις 14:00 έως τις 20:00.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση ωραρίου τις ημέρες των εκλογών

    23.05.2019

    Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

    Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 ημέρα των Δημοτικών – Περιφερειακών Εκλογών και των Ευροεκλογών το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8:30 έως τις 16:00

    περισσότερα
  • Ολοκλήρωση παρουσίασης καταλόγου Έκθεσης: Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη

    20.05.2019

    16 Μαΐου 2019

    Στις 16 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα η παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης: «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη», που διοργανώνει το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά

    23.04.2019

    Την Τετάρτη 1η Μαΐου 2019 το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο θα παραμείνει κλειστό.

    περισσότερα
  • Ανακοίνωση

    19.04.2019

    Μ. Παρασκευή 26/04/2019 - Δευτέρα του Πάσχα 29/04/2019

    Εορταστικό ωράριο Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    11.04.2019

    Παρασκευή 12/4/2019

    Στάση εργασίας του προσωπικού του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

    περισσότερα
  • Πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σύμφωνα με την ανακοίνωση ΣΟΧ 1/2019

    22.03.2019

    Προθεσμία υποβολής: 20/3/2019 έως και 29/3/2019 | ώρες: 09.00-13.00 | Υποβολή: ΥΠ.ΠΟ.Α. (Μπουμπουλίνας 20-22)

    Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανακοινώνει την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Οι αιτήσεις κατατίθενται στα γραφεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας 20 - 22, 10682, Αθήνα.

    περισσότερα
  • Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο αποχαιρετά τον συντηρητή έργων τέχνης και ζωγράφο Σταύρο Μπαλτογιάννη

    14.03.2019

    Ο συντηρητής έργων τέχνης και ζωγράφος Σταύρος Μπαλτογιάννης έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 9/3/2019.

    περισσότερα
  • Ομιλίες της ημερίδας «Φώτης Κόντογλου: Νέες προσεγγίσεις του έργου του» και της παρουσίασης της έκδοσης «Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως. Φαντασία και χειρ»

    08.02.2019

    Σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα και στο κανάλι YouTube του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου το βίντεο με τις ομιλίες της ημερίδας «Φώτης Κόντογλου: Νέες προσεγγίσεις του έργου του»

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

    29.12.2018

    ΦΕΚ/Β/5819/24.12.2018 | έναρξη ισχύος: 7 Ιανουαρίου 2019

    Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΜΕΕΠ/ΤΑΜΣ/ Φ31/663682/476857/11446/6497 που εκδόθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2018, το χειμερινό ωράριο των εκθέσεων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου διαμορφώνεται από τις 7 Ιανουαρίου 2019 ως εξής:

    περισσότερα
  • Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα

    20.11.2018

    Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 | ώρα: 18.00

    Η ανάλυση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος μέσα από τις εκκλησιαστικές, ιστορικές και πολιτικές προεκτάσεις του, θα πραγματοποιηθεί κατά τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνει ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού & Ορθοδόξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» σε συνεργασία με τo εξειδικευμένο στην εκκλησιαστική ειδησεογραφία portal www.orthodoxia.info.

    περισσότερα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    12.11.2018

    σχετικά με την περιοδική έκθεση «Ο Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο»

    Σας ενημερώνουμε ότι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δεν σχετίζεται με θέματα πληροφόρησης, έκδοσης εισιτηρίων και διοργάνωσης ξεναγήσεων-επισκέψεων που αφορούν την περιοδική έκθεση «Ο Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο», η οποία απλώς φιλοξενείται στο Μουσείο. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 210 7289015.

    περισσότερα
  • «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ» Διεθνής Διαγωνισμός Εικονογραφικής Τέχνης

    25 Ιουνίου έως 22 Ιουλίου 2018

    Στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού αγιογραφίας που διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από τις 25 Ιουνίου έως τις 22 Ιουλίου 2018, η έκθεση «Η Ανάσταση του Ιησού» στην οποία παρουσιάζονται τα 63 έργα που επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή ειδικών του διαγωνισμού...

    περισσότερα
  • «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο»

    21 Μαΐου 2018 έως 31 Ιανουαρίου 2019

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί από τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 την περιοδική ψηφιακή έκθεση προηγμένης τεχνολογίας «Ο Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο»...

    περισσότερα
  • Πίνακες κατάταξης υποψηφίων για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σύμφωνα με την ΣΟΧ 2/2018

    18.04.2018

    Πίνακες κατάταξης υποψηφίων και πίνακας απορριφθέντων για την πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΣΟΧ 2/2018).

    περισσότερα
  • Εικονική περιήγηση 360° στην έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»

    07.03.2018

    Σας παρουσιάζουμε την εικονική περιήγηση 360° στην έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», που πραγματοποιήθηκε ...

    περισσότερα
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Χορήγηση καρτών ελεύθερης εισόδου στους δικαιούχους: Καθημερινά: 12:00-14:00 | Βεβαιώσεις εξαγωγής σύγχρονων έργων τέχνης: Δευτέρα: 08:30-14:30 | Βιβλιοθήκη (ώρες λειτουργίας): Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-14:30

    περισσότερα
  • Έκδοση «Ιστορία και Τέχνη. Μνήμη Δημήτρη Κωνστάντιου»

    Η συλλογική αυτή έκδοση παραδίδεται στο κοινό από το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του Δημήτρη Κωνστάντιου, διευθυντή του Μουσείου (1999-2010)...

    περισσότερα
  • Δωρεά του αρχείου του Φώτη Κόντογλου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    Τον Φεβρουάριο του 2014 δωρήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα σωζόμενα αρχεία έλληνα καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, του Φώτη Κόντογλου. Περιλαμβάνει δημοσιευμένα και ανέκδοτα κείμενα, επιστολές, φωτογραφίες, συμβόλαια παραγγελιών για μεγάλα εκκλησιαστικά σύνολα, προσχέδια, ημερολογιακές σημειώσεις κ.ά. Το αρχείο διατηρήθηκε από την κόρη του Φώτη Κόντογλου, Δέσπω Κόντογλου και τον σύζυγό της Ιωάννη Μαρτίνο και δωρήθηκε στο Μουσείο από τους εγγονούς του, Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο.

    περισσότερα
  • Βυζαντινό Μουσείο. Ένα Μουσείο ανοιχτό σε όλους...

    Το ραδιοτηλεοπτικό μήνυμα για το Βυζαντινό Μουσείο που παρουσιάζει ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς

    Το ραδιοτηλεοπτικό μήνυμα (σποτ) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας για τα Μουσεία από την πρωτοβουλία "Συμμαχία για την Ελλάδα". Το μήνυμα (σποτ) για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζεται από τον διεθνούς φήμης ηθοποιό Γιώργο Χωραφά σε σκηνοθεσία Τάκη Ζερβουλάκη ενώ τη μουσική υπογράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος.

    περισσότερα
  • Έφυγε από την ζωή σήμερα, ο Διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος.

    13 Φεβρουαρίου 2010

    περισσότερα