Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

«Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη»


Πέμπτη 16 Μαΐου | 19:00

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών σας προσκαλούν στην παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη» την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 19:00.

O κατάλογος συνοδεύει την ομώνυμη έκθεση που οργανώθηκε με αφορμή τους εορτασμούς του ιωβηλαίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την 1η Οκτωβρίου 2018 στην Ιερά Μονή Βαλτάδων.

Η έκθεση παρουσιάζει σπουδαίες παλαιολόγειες εικόνες που φυλάσσονται σε μουσεία και ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης και των όμορών της μητροπόλεων (Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βεροίας, Ναούσσης και Καμπανίας, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος). Επίσης, παρουσιάζονται δύο πολύτιμες εικόνες που φυλάσσονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού. Πρόκειται για την εικόνα της Παναγίας από το Freising του Μονάχου (13ος αι.) και την ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Δημητρίου που φυλάσσεται στο Δημοτικό Μουσείο του Sassoferrato της Ιταλίας.

Για τον κατάλογο, την έκθεση και τη σημασία της  θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός, η Άννα Τσιτουρίδου-Turbie, τ. Επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., ο Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου και θα απευθύνει χαιρετισμό η Φλώρα Καραγιάννη, Δρ Βυζαντινολόγος, Έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών που συντόνισε την οργάνωση της έκθεσης και έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης του καταλόγου. 

Η παρουσίαση του καταλόγου είναι εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό.