Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Έκθεση φωτογραφίας «Δρόμος της Φωτός και της Ελπίδας – Το ταξίδι του Ελληνισμού στην Ιαπωνία»

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 16 έως τις 28 Ιανουαρίου 2019 παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Miro Ito με τίτλο «Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας – Το ταξίδι του Ελληνισμού στην Ιαπωνία». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο Φωτογραφικής Βιομηχανίας Ιαπωνίας (JCII).

Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή από 46 φωτογραφίες αγαλμάτων και άλλων πολιτιστικών θησαυρών που βρίσκονται στο βουδιστικό ναό Tōdaiji και το σιντοϊστικό ιερό Kasuga-Taisha, Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, στη Νάρα - αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και το ανατολικότερο άκρο του Δρόμου του Μεταξιού. 

Στα έργα της φωτογράφου-καλλιτέχνιδος με παγκόσμια δραστηριότητα, Miro Ito αποτυπώνονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες βουδιστικά αγάλματα επηρεασμένα από την ελληνιστική κουλτούρα, όπως ο Βούδας Vairocana, αλλά και μάσκες gigaku που προέρχονται από το κωμικό αρχαίο ελληνικό θέατρο και έφτασαν στην Ιαπωνία ακολουθώντας μια πορεία ανταλλαγών και  προσμίξεων κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού.
 
Με αφορμή την έκθεση εκκινεί σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 120ης  Επετείου των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας- Ιαπωνίας (1899-2019).