Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Διάλεξη: «Ο Φώτης Κόντογλου ερμηνεύει τα χρώματα της “Ερμηνείας” του Διονυσίου εκ Φουρνά»

10 Μαρτίου 2016

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:00 ο δρ Θωμάς Κατσαρός, Συντηρητής Αρχαιοτήτων – Έργων τέχνης και αρχαιομέτρης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα δώσει διάλεξη στο Μουσείο με θέμα:

«Ο Φώτης Κόντογλου ερμηνεύει τα χρώματα της “Ερμηνείας”  του Διονυσίου εκ Φουρνά»

Ψιμμίθι ή πλακούντι, τσιγκιάρι ή βαρδάραμον, κιννάβαρις, οξύ  και λαζούρι, είναι ονόματα χρωστικών όπως απαντώνται στο κείμενο της «Ερμηνείας της Ζωγραφικής» του Διονυσίου εκ Φουρνά. Ο Φώτης Κόντογλου στο έργο του Έκφρασις της Ορθοδόξου Εικονογραφίας κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ταυτίσει πολλούς από τους παραπάνω όρους, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. 

Η διάλεξη πραγματεύεται την τεράστια συμβολή του Φ. Κόντογλου στη μελέτη των ιστορικών χρωστικών. Είναι ίσως ο πρώτος ερευνητής, ο οποίος διαπίστωσε την παντελή απουσία αναφοράς σχετικά με τη χρήση αβγού στο κείμενο της «Ερμηνείας» του Διονυσίου εκ Φουρνά. Από την άλλη πλευρά η ζωντανή παράδοση της εποχής του διέσωσε την τεχνική της αβγοτέμπερας. Αν και θαυμαστής του έργου του Διονυσίου εκ Φουρνά δεν δίστασε να απορρίψει το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου της «Ερμηνείας της Ζωγραφικής» ως επιρροή από τη Δύση, φιλοδοξώντας να αναστήσει τη Βυζαντινή Αγιογραφία, υιοθετώντας μία παλέτα χρωστικών όχι λαμπρών και έντονων τόνων. Την προσπάθεια του αυτή ο Φώτης Κόντογλου, της στροφής της θρησκευτικής ζωγραφικής στους γεώδεις τόνους και τα σκοτεινά χρώματα την συνόψισε στον όρο σεμνοχρωμία.