Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Διάλεξη στο Βυζαντινό Μουσείο - «Το αρχείο του Φώτη Κόντογλου στο Βυζαντινό Μουσείο. Πρώτη παρουσίαση»

Τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19:00 η κ. Ιωάννα Αλεξανδρή, Ιστορικός της Τέχνης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και επιμελήτρια της έκθεσης «Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως. Φαντασία και χειρ» θα δώσει διάλεξη στο Μουσείο με θέμα:
«Το αρχείο του Φώτη Κόντογλου στο Βυζαντινό Μουσείο. Πρώτη παρουσίαση»

Τον Φεβρουάριο του 2014 δωρήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα σωζόμενα αρχεία Έλληνα καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, το αρχείο του Φώτη Κόντογλου. Περιλαμβάνει δημοσιευμένα και ανέκδοτα κείμενα, επιστολές, φωτογραφίες, συμβόλαια παραγγελιών για μεγάλα εκκλησιαστικά σύνολα, ημερολογιακές σημειώσεις, εκδόσεις κ.ά. Το αρχείο διατηρήθηκε από την κόρη του Φώτη Κόντογλου, Δέσπω Κόντογλου και τον σύζυγό της Ιωάννη Μαρτίνο και δωρήθηκε στο Μουσείο από τους εγγονούς του, Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο.

Η διάλεξη θα αναφερθεί στην ιστορία του αρχείου του καλλιτέχνη μέχρι την ημέρα παράδοσής του στο Βυζαντινό Μουσείο και θα ακολουθήσει με σειρά επιλεγμένων παραδειγμάτων μια - κατά το δυνατόν - συνολικότερη παρουσίαση του πολυποίκιλου υλικού του αρχείου.
Θα παρουσιαστούν οι εργασίες που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα για τη συντήρηση, ορθή ταξινόμηση και επιστημονική αρχειοθέτησή του και τέλος θα συζητηθούν οι μελλοντικές προοπτικές και προτάσεις της περαιτέρω αξιοποίησής του.

Επίσης, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στις 19:00, θα δοθεί διάλεξη από τον δρα Θωμά Κατσαρό, Συντηρητή Αρχαιοτήτων - Έργων Τέχνης και αρχαιομέτρη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με θέμα «Ο Φώτης Κόντογλου ερμηνεύει τα χρώματα της “Ερμηνείας” του Διονυσίου εκ Φουρνά».