Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Διαλέξεις στο πλαίσιο της έκθεσης «ΔΙΑ»

Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20:00 θα δοθούν δύο διαλέξεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τους Παναγιώτη Τουρνικιώτη και Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. 
Το θέμα της διάλεξης του Παναγιώτη Τουρνικιώτη είναι «Διαγώνιος»:
Η διαγώνιος κρατά σε ορισμένη απόσταση και ταυτόχρονα ενώνει τα συστατικά στοιχεία ενός συνόλου: είναι ο λόγος της μορφής. Οι αναλογίες που δίνουν στα φαινόμενα το μέτρο της εγκόσμιας ορατής απόλαυσης είναι οι αφανείς εντάσεις των διαγώνιων δυνάμεων που κρατούν το αντιληπτό στην ισορροπία του αοράτου. Η διαγώνιος είναι παραπάνω από μια μολυβιά: μετρά και ορίζει τις διαφορές, συνδέει και κρατά σε αντίθεση. Ορίζει τον λόγο που συνδέει τα φαινόμενα μεταξύ τους: είναι πρώτα από όλα σύνδεσμος. 
«Μετα-ψηφιακές διαμορφώσεις» είναι ο τίτλος της διάλεξης του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου:
Ο όρος «μετα-ψηφιακός» εμφανίστηκε στη μουσική πριν μερικά χρόνια και ευρύτερα στην τέχνη και την έρευνα πιο πρόσφατα. Το μεταψηφιακό περιγράφει την κατάσταση πραγμάτων μετά την ολοκλήρωση αυτού που ονομάστηκε ψηφιακή επανάσταση και την αποδοχή της σημασίας των ψηφιακών τεχνολογιών. Το πρόθεμα «μετά» αφορά την αναζήτηση πέρα από τον διαχωρισμό μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού, σε μια μικτή πραγματικότητα. Στον σχεδιασμό του χώρου, την ώθηση προς την μετα-ψηφιακή κατάσταση δίνει η μετάβαση από το ψηφιακό στο δικτυακό παράδειγμα. Ο σχεδιασμός της  τοπικότητας εξακολουθεί να είναι στόχος της αρχιτεκτονικής, θεωρημένη όμως εκ νέου μέσα από την ένταξή της στα διαφορετικά δίκτυα που συμμετέχει. Το πρόθεμα «ψηφιακός» εισάγει την ψηφιακή πραγματικότητα σε αυτή την αντίληψη του τοπικού ως πεδίου δυνάμεων, προτάσσοντας το δικτυακό παράδειγμα, που θεωρείται το νέο ηγεμονεύον σχήμα μέσα από το οποίο σκεφτόμαστε τη σχέση μας με τις πραγματικές συνθήκες ύπαρξής μας. 

Οι διαλέξεις εντάσσονται στον κύκλο ομιλιών στο πλαίσιο της έκθεσης «ΔΙΑ», η οποία θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου 2014.

Η ώρα των διαλέξεων είναι στις 20:00. 
Είσοδος ελεύθερη