Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Βυζαντινό χειρόγραφο της Μονής Διονυσίου επαναπατρισθέν από το Μουσείο J.Paul Getty

Εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2014 το αξιόλογο βυζαντινό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους το οποίο φυλασσόταν στο Μουσείο J. Paul Getty και το οποίο επαναπατρίζεται ύστερα από δεκαετίες.
Το χειρόγραφο ανήκει στη Βιβλιοθήκη της Μονής. Απωλέσθη την άνοιξη του 1960, χωρίς όμως το συμβάν να γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων. Το 1983 αποκτήθηκε από το Μουσείο J. Paul Getty στο Malibu της Καλιφόρνιας. Εκεί εκτέθηκε, μελετήθηκε και έγινε γνωστό στο κοινό ως Καινή Διαθήκη Ludwig II 4. 
Με αφορμή τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Μουσείο J. Paul Getty για την παρουσίαση της έκθεσης «Heaven and Earth», το αμερικανικό Μουσείο συναίνεσε στον επαναπατρισμό του χειρογράφου. 
Πρόκειται για έναν σημαντικό περγαμηνό κώδικα, Καινή Διαθήκη του έτους 1133. Το όνομα του βασικού γραφέα ήταν Θεόκτιστος. Η αντιγραφή και η εικονογράφηση του κώδικα ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε μια εποχή πλούσια σε παραγωγή πολυτελών χειρογράφων, τα οποία προορίζονταν συνήθως για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών ή για μεγάλα μοναστήρια της Πόλης.
Διασώζει δώδεκα κοσμημένους κανόνες αντιστοιχίας των Ευαγγελίων, έξι διακοσμητικά επίτιτλα και τέσσερις ολοσέλιδες μικρογραφίες με πορτραίτα των Ευαγγελιστών. Μια πέμπτη ολοσέλιδη μικρογραφία, με προτομές των δώδεκα αποστόλων, είχε αποσπασθεί και περιέλθει στη Συλλογή Π. Κανελλοπούλου, στην Αθήνα. Φυλασσόταν μέχρι πρόσφατα στο Μουσείο Π. & Αλ. Κανελλοπούλου και σήμερα συνεκτίθεται με το κυρίως χειρόγραφο στο Βυζαντινό Μουσείο. 
Μετά το πέρας της έκθεσής τους στο Βυζαντινό Μουσείο, το χειρόγραφο και το αποσπασθέν φύλλο θα επανέλθουν στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Διονυσίου στο Άγιον Όρος.