Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Ρεσιτάλ πιάνου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014 και ώρα 20.30 θα δοθεί ρεσιτάλ πιάνου με τίτλο «Fables, Legends and Narration» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την πιανίστα και συνθέτιδα Μαρία Αλούπη. 
Τα έργα της συναυλίας επιλέχθηκαν με γνώμονα το κοινό χαρακτηριστικό της ενσωμάτωσης λογοτεχνικών στοιχείων και εικαστικών αντιλήψεων στη συνθετική μουσική πρακτική. Η χρήση της αφήγησης στα συγκεκριμένα έργα καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση στη συνθετική προσέγγιση, γεγονός που αντιτίθεται στην αυτοαναφορική χρήση του μουσικού υλικού που μέχρι και τον 18ο αιώνα έθετε την έννοια της αφήγησης σε δευτερεύοντα ρόλο.
Τα έργα με έναν ιδιαίτερα περιγραφικό τρόπο για τα μουσικά δεδομένα αφηγούνται τον μύθο του Μανδραγόρα (La Mandragore / Tristan Murail), τις εντυπώσεις από την αντανάκλαση ανθρώπινων μορφών στον καθρέπτη σύμφωνα με την ιμπρεσσιονιστική αντίληψη (Miroirs - Une barque sur la ocean / Maurice Ravel), θρησκευτικούς στοχασμούς (είκοσι βλέμματα στο Θείο Βρέφος / Olivier Messiaen), τη δεισιδαιμονία ενός “κακού άστρου” (Unstern! Sinistre, Disastro / Franz Liszt), τον αποχαιρετισμό των νεκρών με μία γόνδολα στη Βενετία (La Lugubre Gondola II / Franz Liszt). 
Η μουσική εκδήλωση περιλαμβάνει έργα των: 
Franz Liszt  | Nuages Gris
Franz Schubert | Klavierstuck 
Claude Debussy | Des pas sur la neige
Maurice Ravel | Un Barque sur l'ocean [Miroirs]
Olivier Messiaen | Regard du Père & Regard de la Vierge [Vingt regards sur l'enfant-Jésus]
Franz Liszt – La Lugubre Gondola II
Tristan Murail - La Mandragore 
Franz Liszt – Unstern! Sinistre, Disastro
Sergei Rachmaninoff – Prelude op.3 no. 1

Η Μαρία Αλούπη σπούδασε πιάνο στην Αθήνα και στο Μόναχο και σύνθεση στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια και συνιδρύτρια του Πολιτιστικού χώρου ABOUT από το 2010 ενώ από το 2006 έως το 2009 διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Μουσικής Σύνθεσης και Eρμηνείας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αισθητικής της, που συνδέεται και με τη συνθετική της εργασία, είναι η έμφαση στη διερεύνηση των αμιγώς πιανιστικών ηχοχρωμάτων σε επίπεδο τεχνικής αλλά και ερμηνευτικής προσέγγισης. Τα προγράμματά της διακρίνονται για την τόλμη, την πρωτοτυπία και τον εκλεπτυσμό τους. Βασικό μέλημα στον προγραμματισμό της είναι η επίτευξη μιας συνολικής δομής κάθε συναυλίας καθώς επίσης και η ανάδειξη διαφόρων συγγενειών και διαδρομών που συνδέουν τα εκάστοτε παρουσιαζόμενα έργα. 
Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ ως πιανίστα σε πολλούς χώρους μεταξύ των οποίων: Konzerthaus Berlin // Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης // Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο // Tepfer Concert Hall Paris // Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών // Μουσείο Ηρακλειδών // Χώρος Πολιτισμού ABOUT: // Θέατρο Απόλλων - Ερμούπολη Σύρου // Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Μυκόνου // Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός // Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Είσοδος ελεύθερη