Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στο Βυζαντινό Μουσείο

20 Ιουνίου 2014

Στη φετινή διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν τρία μουσικά σχήματα, κυριαρχούν μελωδίες της μεσογειακής παράδοσης αλλά και τζαζ μουσική.

Στην έναρξη της εκδήλωσης θα εμφανιστεί το συγκρότημα «Al Mahabba» (αγάπη στα αραβικά) με ρεπερτόριο από κλασικά τραγούδια της Συρίας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου, της Τυνησίας και του Μαρόκου. Οι Al Mahabba στοχεύουν στην προβολή και διάδοση της αραβικής μουσικής κληρονομιάς στην Ελλάδα συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη γνωριμία και δημιουργία δεσμών αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών της Μεσογείου. 

Τους «Al Mahabba» αποτελούν οι: Nabil Al Sayeg-τραγούδι, Περικλής Παντολέων-ούτι, Νεκτάριος Σταματέλος-νέυ, Εφη Ζαϊτίδου-κανονάκι, Φώτης Μυλωνάς-μπάσο, Γιάννης Ευσταθόπουλος-κρουστά, Γιάννης Χρήστου-αιγυπτιακή τάμπλα.

Η βραδιά θα συνεχιστεί με τη μουσική ομάδα «Πυρός Αιθήρ» που δημιουργεί πρωτότυπο υλικό βασισμένο σε συνθέσεις των μελών της, αλλά και σε γνωστά θέματα από τη λαϊκή παράδοση και τη τζαζ. Μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση οι θρακιώτικοι ρυθμοί συνυπάρχουν με τους latin και οι καλαματιανοί και οι λεβέντικοι χοροί παίζονται με τζαζ επιρροές δημιουργώντας πρωτότυπα ακούσματα. Μέλη της ομάδας είναι οι: Γρηγόρης Μελάκης-τύμπανα, Δημήτρης Κοροντζής-κιθάρα, Βασίλης Σαλτίκης-σαξόφωνο, Στάθης Λόντος-μπάσο, Βασιλική Νικολαΐδου-φωνή. 

Η ηθοποιός και μουσικός Φένια Παπαδόδημα θα «κλείσει» την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στο Βυζαντινό Μουσείο με κομμάτια με τα οποία ασχολείται τα τελευταία 10 χρόνια από τον χώρο της τζαζ και της world μουσικής συνδυάζοντας την πειραματική απαγγελία και καλλιεργώντας μία προσωπική ερμηνευτική και συνθετική ταυτότητα. 

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 και ώρα 20.00
Είσοδος ελεύθερη