Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Η ελληνική παρουσία σε χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου: «Ιεροί χώροι και ιερά κείμενα της χριστιανικής Νουβίας». Διάλεξη στο Βυζαντινό Μουσείο.

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:00 ο δρ Αλέξανδρος Τσάκος, Αρχαιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία θα δώσει 
διάλεξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με θέμα «Ιεροί χώροι και ιερά κείμενα της χριστιανικής Νουβίας»
 
Η Νουβία είναι η περιοχή κατά μήκος του Νείλου στη Νότια Αίγυπτο και το Βόρειο Σουδάν. 
Τα βασίλεια της Νουβίας ήταν χριστιανικά και η μεσαιωνική τους περίοδος ορίζεται χρονικά από τον Ε΄ έως τον ΙΕ΄ αιώνα, την ίδια σχεδόν περίοδο που στην Ανατολική Μεσόγειο κυριαρχούσε ή προσπαθούσε να διατηρήσει τον έλεγχο η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. 
Η ένταξη, επομένως, των χριστιανικών βασιλείων της μεσαιωνικής Νουβίας στον κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου οφείλεται στις πολιτισμικές σχέσεις με τον κόσμο του Βυζαντίου, 
της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η ομιλία ολοκληρώνει τον κύκλο διαλέξεων που διοργάνωσε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα την ελληνική παρουσία σε χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου.