Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Εγκαίνια έκθεσης του Λευτέρη Ολύμπιου

29 Νοεμβρίου 2012

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 20.00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Συναντώντας το Βυζάντιο» του Λευτέρη Ολύμπιου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Η ζωγραφική του Λευτέρη Ολύμπιου κινείται γύρω από δύο κεντρικούς άξονες: έναν ιστορικό που σχετίζεται κυρίως με την Κύπρο, την πατρίδα του, και έναν πολιτικό. Γύρω από αυτούς δημιουργεί, και αποδίδει με το έργο του ιδέες, νοήματα, προσωπικά βιώματα.
Σε μεγάλο μέρος του έργου του χρησιμοποιεί και μεταπλάθει εικονογραφικά θέματα, σύμβολα και ιδέες που συνδέονται με τον Χριστιανισμό και τη βυζαντινή τέχνη. Στην έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου ο Ολύμπιος παρουσιάζει 45 δείγματα της δουλειάς του σε ένα είδος αναδρομικής έκθεσης, που αναδεικνύει την επίδραση που ασκεί ο βυζαντινός κόσμος στο έργο του.
H Αποκαθήλωση, η Φιλοξενία του Αβραάμ, το μανδήλιο της Βερονίκης, η Φυγή στην Αίγυπτο, η εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Ιχθύς, η Παναγία της Ομορφιάς στα Λεύκαρα της Κύπρου, όλα τα χριστιανικά μοτίβα που δανείζεται ο καλλιτέχνης μεταλλάσσονται, και μετατρέπονται σε προσωπικές αφηγήσεις.