Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αποχαιρετά την Χρυσάνθη-Χρυσούλα Μπαλτογιάννη

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αποχαιρετά σήμερα με μεγάλη θλίψη την πολυαγαπημένη αρχαιολόγο και επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου Χρυσάνθη-Χρυσούλα Μπαλτογιάννη. 
Διακρινόταν για το ήθος, την αισιοδοξία και την αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους της. Η βαθιά γνώση του αντικειμένου ενασχόλησής της, αναδεικνύεται μέσα από τη συγγραφική της δραστηριότητα.

Σύζυγος του ζωγράφου και συντηρητή Σταύρου Μπαλτογιάννη, Προϊσταμένου του εργαστηρίου εικόνων του ΒΧΜ, αφιερώθηκαν από κοινού με πάθος και προσήλωση στη μελέτη και ανάδειξη της συλλογής εικόνων του Μουσείου.

Η Χρυσάνθη Μπαλτογιάννη υπηρέτησε ως επιμελήτρια της συλλογής εικόνων επί σειρά ετών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο του οποίου επίσης διετέλεσε διευθύντρια από το 1996 έως και το 1999.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας της στο ΒΧΜ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη των βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, για τις οποίες δημοσίευσε μεγάλο αριθμό άρθρων. Παράλληλα, έλαβε μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και συνέγραψε τέσσερις μονογραφίες με αντικείμενο τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, συμβάλλοντας σημαντικά στην έρευνα και μελέτη της βυζαντινής εικονογραφίας.

Επιμελήθηκε σειρά εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σημαντικότερες τις εκθέσεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο “Τα νέα αποκτήματα” (1997), “Λιμάνια και καράβια στο Βυζαντινό Μουσείο” (1997), και στο Λονδίνο “Συνομιλία με το θείον” (1998).