Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Το Βυζαντινό Μουσείο τιμά τη μνήμη του Δημήτρη Κωνστάντιου


Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 10:00 έως 15:00

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την απώλεια του Δημήτρη Κωνστάντιου, Διευθυντή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (1999 – 2010), η διεύθυνση και το προσωπικό τίμησαν τη μνήμη του.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί, το Μουσείο άνοιξε με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες, με ξεναγήσεις στη μόνιμη αλλά και στην περιοδική έκθεση, εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις στα εργαστήρια συντήρησης.

Συγκεκριμένα στις:

•    10:00 – 14:00 (ανά μια ώρα), έγιναν ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση

•    12:00,  πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από την διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου δρ Αναστασία Λαζαρίδου στην περιοδική έκθεση «Η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία»

•    10:00 και 12:00, διοργανώθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά της Ε' και Στ' Δημοτικού με θέμα «Βιβλία για δέσιμο». Ήταν ένα «ταξίδι» στην ιστορία της βιβλιοδεσίας από το Βυζάντιο ως τις μέρες μας. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με κατασκευαστικό εργαστήρι.
•    10:30 και 12:00, έγινε εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για νήπια και παιδιά της Α' και Β' Δημοτικού με θέμα «Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο». Το πρόγραμμα αξιοποίησε εκπαιδευτικά επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του ΒΧΜ.

•    Το κοινό είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί τα εργαστήρια συντήρησης, για να γνωρίσει τα μυστικά της δουλειάς των συντηρητών του Μουσείου

Ο Δημήτρης Κωνστάντιος ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου το 1999. Με όραμα, επιμονή και αισιοδοξία κατέστησε το Δημόσιο αυτό Μουσείο ενεργό, σύγχρονο φορέα πολιτισμού και επιστήμης.

Επί των ημερών του τέθηκε σε νέα βάση η λειτουργία του Ιδρύματος, ολοκληρώθηκε η επισκευή και αναδιαμόρφωση του μουσειακού χώρου και η αναβάθμιση των υποδομών, σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε η επανέκθεση των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Συλλογών, διοργανώθηκαν δεκάδες περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ξεκίνησαν νέες διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες.

Η συνολική προσφορά του στον χώρο του πολιτισμού, στα θέματα της ολοκληρωμένης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισης του μνημειακού πλούτου υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη.