Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις .::. Παλαιότερες εκθέσεις

Salvador Dali, Ο μύθος του σουρεαλισμού

15 Ιανουαρίου 2007 έως 24 Μαρτίου 2007

Το 2007, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έφερε το κοινό πιο κοντά στον μεγάλο Ισπανό σουρρεαλιστή με την εκκεντρική προσωπικότητα, μέσα από έργα του που παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η πρωτοποριακή διοργάνωση ήταν μέρος της πολιτικής που ανέπτυξε ο διευθυντής του μουσείου Δημήτριος Κωνστάντιος, με στόχο τη διεύρυνση της θεματολογίας των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

Την επιμέλεια της έκθεσης, αφετηρία για το Μουσείο μιας συστηματικής εκθεσιακής πολιτικής με αντικείμενο τη μοντέρνα και σύγχρονη εικαστική σκηνή, ανέλαβαν η ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά και η Pick Keobandith, διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης και διευθύντρια του οίκου QuArt.

Τα έργα που συνέθεσαν την έκθεση ήταν 24 γλυπτά, 12 πρωτότυπα από ορείχαλκο,  μερικά πάνω από 2 μέτρα σε ύψος, 12 πολλαπλά, καθώς και 21 λιθογραφίες. Σ’ αυτά μπορούσε να διακρίνει κανείς τις επιρροές του Νταλί από την αρχαία Ελλάδα (πρότυπά του ήταν η Αθηνά και ο Ερμής), την αγάπη του για τη φύση (λουλούδια και σύμβολα κυριαρχούν στις λιθογραφίες του), αλλά και τη βαθιά θρησκευτικότητά του (γλυπτά του Εσταυρωμένου).

Η έκθεση για τον Salvador Dali προκάλεσε έντονα το ενδιαφέρον του κοινού, αφού την επισκέφθηκαν γύρω στα 100.000 άτομα, αριθμός εντυπωσιακός για τον χρόνο που διήρκεσε. Στο εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα συνέβαλε ασφαλώς και η έντονη προβολή της σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.