Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις .::. Παλαιότερες εκθέσεις

«ΔΕΗΣΕΙΣ» της Καλλιόπης Λεμού

16 Μαρτίου 2014 έως 04 Σεπτεμβρίου 2014

Η εγκατάσταση της εικαστικού Καλλιόπης Λεμού με τίτλο «ΔΕΗΣΕΙΣ» στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου συνδέεται με τον ανθρώπινο αγώνα για τη ζωή. 

Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το Μουσείο επιλέγει να εκθέσει ένα σύγχρονο έργο τέχνης που αναδεικνύει την διαπολιτισμικότητα, την αλληλεγγύη, την ισονομία και την ειρήνη. 

Μια αυθεντική βάρκα, εγκαταλελειμμένη πια, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά μεταναστών, καλύπτεται με περισσότερα από 10.000 τάματα, τυποποιημένα ή χειροποίητα από κουτάκια αλουμινίου, χαραγμένα με τα ονόματα, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης μεταναστών.

 Το έργο εστιάζει στο ταξίδι, στο πέρασμα από την απόγνωση στην ελπίδα, από το θάνατο στη ζωή, και εκφράζει τη διαρκή ανθρώπινη αναζήτηση. 

Τα τάματα, διαχρονικά σύμβολα του ανθρώπινου δράματος, δίνουν υλική υπόσταση στο αγωνιώδες αίτημα για τη θεία διαμεσολάβηση. 

Το έργο αναδεικνύει τη γενναιότητα της ανθρώπινης ψυχής και τη δύναμη της ίδιας της ζωής.

Το Βυζαντινό Μουσείο, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του, παρουσιάζει ένα έργο που προσφέρει μια ευκαιρία για σκέψη και κριτική. Έναν αναστοχασμό στο σήμερα.