Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις .::. Παλαιότερες εκθέσεις

«Ναός και Μνημείο: Βυζαντινά μνημεία με θέα τον βράχο της Ακρόπολης» του Κώστα Παπασταμούλη

09 Απριλίου 2013 έως 11 Μαΐου 2013

Πολλά από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Αθήνας χάθηκαν στα χρόνια δημιουργίας της νέας πρωτεύουσας (19ος αι.), ή στη διαδικασία αποκάλυψης των αρχαιοτήτων της κλασικής εποχής. Υποδείγματα μέτρου και αρμονίας, υπολείμματα του μεσαιωνικού παρελθόντος, οι σωζόμενοι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της Αθήνας, αποτελούν τη σύνδεση ανάμεσα στην αρχαία και τη νεότερη πόλη και εμπνέουν τους καλλιτέχνες έως τις μέρες μας.

Ο ζωγράφος Κώστας Παπασταμούλης συνεχίζοντας τη ζωγραφική αποτύπωση ιστορικών τόπων, που παραπέμπει σε μια μακρά εικαστική παράδοση, επικεντρώνεται με τα πρόσφατα έργα του στον βράχο της Ακρόπολης. Αποτυπώνει τον αρχαιολογικό χώρο από κάθε  γωνιά της πόλης, κάθε ώρα της ημέρας, σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και συνδέει το κεντρικό του θέμα με τα υπάρχοντα βυζαντινά,  μεταβυζαντινά, αλλά και οθωμανικά μνημεία.

Την έκθεση πλαισιώνουν φωτογραφίες του 19ου αιώνα από τα Ιστορικά και Φωτογραφικά Αρχεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (συλλογή Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρίας). Πρόκειται κυρίως για λήψεις του Γεωργίου Λαμπάκη (1854-1914), πρωτοπόρου στη διάσωση, αποτύπωση και  μελέτη των χριστιανικών μνημείων. Το δίπολο ζωγραφική-φωτογραφία αποκαλύπτει με τον καλλίτερο τρόπο την αδιάσπαστη πορεία της Αθήνας στον χρόνο.

Συντελεστές έκθεσης
Γενικός συντονισμός: δρ Αναστασία Λαζαρίδου
Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννα Αλεξανδρή, Βασιλική Χόρτη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Σπύρος Νάσαινας
Επιμέλεια κειμένων: δρ Γιασμίνα Μωυσείδου
Γραφιστικός σχεδιασμός: Γιάννης Σταυρινός
Eπεξεργασία φωτογραφιών: Γιώργος Σουπιός
Δημόσιες σχέσεις-προβολή: Κατερίνα Χόινα, Μάγδα Ζήνδρου
Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Κορκόβελος, Δημήτρης Μαργαριτώφ, Ιωάννα Στεφανή, Άρτεμις Καμπουράκη, Βάσω Παπακώστα, Εύη Σταμούλη, Σπύρος Ξεπαπαδάκης, Πέτρος Καλόφωνος
Φωτισμοί: Γιάννης Τσώνης
Χρωματισμοί: Δημήτρης Τσεκούρας, Διονύσης Φιλιμέγκας
Video: Véronique Magnes