Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις .::. Παλαιότερες εκθέσεις

ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ PRADO. Κωνσταντίνος Κ. Κερεστετζής. 1990-2007

04 Μαρτίου 2009 έως 02 Μαΐου 2009

Το σύνολο των σπουδών του Κωνσταντίνου Κερεστετζή που παρουσιάζονται στην έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου «Σπουδή στο Prado» δεν είναι το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης περιόδου μαθητείας, αλλά ενός εικαστικού, δημιουργικού διαλόγου μεταξύ του νέου ζωγράφου και των μεγάλων ομοτέχνων του.

Η ποικιλία των σπουδών του είναι ευρύτατη, καθώς επιλέγει και απομονώνει προσωπογραφίες, τμήματα σωμάτων, λεπτομέρειες ευρύτερων συνθέσεων, πτυχώσεις υφασμάτων που προέρχονται από πίνακες των El Greco, Velasquez, Goya, Tiziano, Tintoretto, Durer και άλλων. Μελετώντας το ολοκληρωμένο έργο ζωγραφικής προσπαθεί να παραμείνει πιστός στο πρωτότυπο ιστορικό δημιούργημα, αλλά και να φιλοτεχνήσει ένα καινούργιο και διαφορετικό. Αυτό, μάλιστα, είναι το σημαντικότερο αποτέλεσμα των διαδρομών του Κωνσταντίνου Κερεστετζή στις αίθουσες του Prado, η αφομοίωση, δηλαδή, των διδαγμάτων των μεγάλων δασκάλων της ζωγραφικής και το μπόλιασμά τους με το προσωπικό του ιδίωμα και τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις.

Η επιλογή και ο συνδυασμός των θεμάτων, η δύναμη της έκφρασης του χρώματος, η αμεσότητα του σχεδίου, η κατάλληλη οπτική γωνία, τα καθιστούν αποκλειστικά δικά του δημιουργήματα, ολοκαίνουργια έργα τέχνης, ένα ολοκληρωμένο σύνολο μιας περιόδου της δουλειάς του.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής γεννήθηκε το 1969 στην Ανδριανή Δράμας. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής κοντά στους Κώστα Μεϊμάρογλου και Κώστα Παπαντριανταφυλλόπουλο. Μεταξύ των ετών 1989 και 1994 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο ζωγραφικής του Χρόνη Μπότσογλου και στο εργαστήριο χαρακτικής του Θανάση Εξαρχόπουλου.

Από το 1993 έως το 1998 πραγματοποίησε ελεύθερες σπουδές στην Ισπανία μελετώντας τα έργα των ζωγράφων της Ισπανικής Σχολής στο μουσείο του Prado.

Πραγματοποίησε επτά ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο και το Τολέδο από το 1992 έως το 2007. Παράλληλα, από το 1986 έως το 2008, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ενώ έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και την Ισπανία.