Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022

23 Φεβρουαρίου 2022


Tο Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας  και Εκπαίδευσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου ξεκινά να δέχεται δηλώσεις συμμετοχής στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να επικοινωνούν με το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλέφωνο 213 213 9507, καθημερινά 09:00-15:00 για να προγραμματίσουν το πρόγραμμα ή την επίσκεψή τους στο Μουσείο.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΒΧΜ είναι τα ακόλουθα:

"Στα χρόνια του Βυζαντίου"

Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά ένα μέρος της δεύτερης μεγάλης ενότητας την μόνιμης έκθεσης του Μουσείου «ο κόσμος του Βυζαντίου». Νομίσματα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, ο χρυσόβουλος λόγος του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, η ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας, ο βυζαντινός ναός και η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γίνονται αφορμή για να αναδειχθεί ο ρόλος του αυτοκράτορα και της Εκκλησίας αλλά και η πολιτική ιδεολογία των Βυζαντινών.

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Ε΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου.
Ώρες λειτουργίας: 09:30 έως 11:00.
Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων : έως 20 μαθητές.

"Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο"

Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Αντικείμενα από πηλό, μέταλλο, γυαλί γίνονται αφορμή για να γνωρίσουν οι μαθητές στιγμές από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο.

Απευθύνεται σε νήπια και σχολικές ομάδες της Α΄ Β΄ και Γ΄ Δημοτικού. 

Ώρες λειτουργίας: 09:30 έως 11:00.
Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 μαθητές.

"Μαυρομιχάλη 6. Από το Μέγαρο Τσίλλερ στο Μουσείο Λοβέρδου"

Τί ήταν το νεοκλασικό κτήριο της οδού Μαυρομιχάλη πρίν γίνει Μουσείο; Σε ποιους ανήκε το σπίτι αυτό; Τί αλλαγές και τί περιπέτειες πέρασε στο πέρασμα του χρόνου; Ποια είναι η σημερινή του χρήση; Ελάτε να το εξερευνήσουμε και να μάθουμε την ιστορία του.

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες από ΣΤ΄ Δημοτικού.

Ώρες λειτουργίας: 09:30 έως 11:00.
Χώρος λειτουργίας: Μουσείο Λοβέρδου.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: έως 20 μαθητές.


"1571. Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Ήμουν εκεί εκείνη την ημέρα…(Θερβάντες)"

Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά την περιοδική έκθεση ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571. 450 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΩΤΑΤΗ ΒΙΤΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. 

Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου; Πού και πότε συνέβη; Ποια ήταν η συμμετοχή των Ελλήνων; Πώς ήταν η ζωή στο πλοίο; Ποια ήταν τα όπλα και τα πλοία που χρησιμοποιήθηκαν; Ποια ήταν η σημασία της νίκης στη Ευρωπαϊκή ιστορία και ποια η επίδραση της στις τέχνες; 
Ποια είναι τα αντικείμενα που εκτίθενται από το μοναδικό στις ελληνικές θάλασσες ισπανικό ναυάγιο του 16ου αιώνα που ανασκάπτεται στη Ζάκυνθο; 
Ελάτε να γνωρίσουμε από κοντά μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας!! 
 
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες από ΣΤ΄ Δημοτικού.

Ώρες λειτουργίας: 09:30 έως 11:00.
Χώρος λειτουργίας: Περιοδική έκθεση ΒΧΜ.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: έως 20 μαθητές.


"Μάχου Υπέρ πίστεως και πατρίδος"

Τα ιστορικά κειμήλια της περιοδικής έκθεσης ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821 προβάλλουν το ρόλο της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821 ως σημαντικού παράγοντα διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων.

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες από ΣΤ΄Δημοτικού.

Ώρες λειτουργίας: 09:30 έως 11.00.
Χώρος λειτουργίας: Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 μαθητές.  Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΒΧΜ

Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των σχολικών ομάδων στις εκθέσεις του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου χωρίς τη συμμετοχή στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα συνοδεύουν τις σχολικές ομάδες σε επισκέψεις χωρίς παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου, προτείνεται η προηγούμενη συμμετοχή στις ενημερωτικές συναντήσεις γνωριμίας με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τις εκπαιδευτικές του δυνατότητες.


Ενημερωτικές συναντήσεις στο ΒΧΜ

Οι ενημερωτικές συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιούνται στη μόνιμη έκθεση του ΒΧΜ από 13:30 έως 15:00 στις παρακάτω ημερομηνίες:
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022
Τετάρτη 13 Απριλίου 2022
Τετάρτη 18 Μαϊου 2022

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών: 20 άτομα.
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507 από τις  09:00-15:00.


Εκπαιδευτικό υλικό

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα του Μουσείου και να αξιοποιήσουν το εκπαιδευτικό υλικό.
http://www.byzantinemuseum.gr/.../educational.../resources/

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλέφωνο 213 213 95 07, 09:00-15:00, καθημερινά για να οργανώσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή την επίσκεψή τους στο Μουσείο.Μένουμε ασφαλείς

Λόγω της πανδημίας οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιδεικνύουν στο εκδοτήριο εισιτηρίων το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου τριμήνου και οι μαθητές το self-test του τελευταίου 24ωρου.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα
Τηλέφωνο: 213 213 9507
e-mail: edu.bma_at_culture.gr (όπου "_at_" αντικαταστήστε με "@")
url: www.byzantinemuseum.gr, www.ebyzantinemuseum.gr


Οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχολικών ομάδων

Μένουμε ασφαλείς!
Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν τη σχολική ομάδα καλούνται να επιδεικνύουν στο εκδοτήριο εισιτηρίων πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου τριμήνου. 

Οι μαθητές από 4 έως 17  ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) τελευταίου εισοσιτετραώρου. 

Ο έλεγχος των σχετικών πιστοποιητικών που αφορούν στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές θα πραγματοποιείται στο εκδοτήριο εισιτηρίων το Μουσείου.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να έχουν μαζί τους βεβαίωση του σχολείου στο οποίο εργάζονται. 

Λόγω του κλειστού περιβάλλοντος των εκθεσιακών χώρων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους μέσα στο Μουσείο. 

Μέγιστος αριθμός μαθητών στη μόνιμη έκθεση σε οργανωμένα προγράμματα:  έως είκοσι μαθητές με τον εκπαιδευτικό. Χρόνος παραμονής σε κάθε αίθουσα: 20΄.

Μέγιστος αριθμός μαθητών στη μόνιμη έκθεση σε ελεύθερη επίσκεψη έως είκοσι μαθητές με τον εκπαιδευτικό.  

Χρόνος παραμονής σε κάθε αίθουσα: 20΄.

Σε όλους τους χώρους εντός του Μουσείου τηρείτε την απόσταση 2 μέτρων μεταξύ σας.

Οι εκπαιδευτικοί συμπληρώστε τη φόρμα με τα στοιχεία σας στην είσοδο της έκθεσης.

Ο ανελκυστήρας προτείνεται για άτομα κυρίως με κινητικά προβλήματα. Μπορεί να χρησιμοποιείται αυστηρά από 1 άτομα τη φορά και το συνοδό του. Χρησιμοποιείστε το αλκοολούχο διάλυμα πριν την είσοδο και μετά την έξοδό σας από τον ανελκυστήρα.

Στον αύλειο χώρο να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού και να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.