Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις .::. Παλαιότερες εκθέσεις

Αρχιτεκτονικοί θησαυροί από την καρδιά της Μεσαιωνικής Σερβίας

16 Απριλίου 2013 έως 18 Μαΐου 2013

Η φωτογραφική έκθεση «Αρχιτεκτονικοί θησαυροί από την καρδιά της Μεσαιωνικής Σερβίας» που διοργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Μάρτιος 2012-Δεκέμβριος 2013) φιλοξενείται τώρα και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το φωτογραφικό της υλικό θα δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τα μνημεία τής στενά συνδεδεμένης με το Βυζάντιο μεσαιωνικής Σερβίας, ώστε τον προσεχή Μάιο να περιηγηθεί, εξοικειωμένος πλέον, την αρχαιολογική έκθεση «Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας», την οποία το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα  εγκαινιάσει στον ίδιο χώρο.
 
Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν αντικείμενα μικροτεχνίας και ζωγραφικής που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα καθώς και αντίγραφα τοιχογραφιών από σερβικά μνημεία του 13ου και 14ου αιώνα που φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου. Τα έργα, τα οποία για πρώτη φορά θα εκτεθούν στο σύνολό τους εκτός Σερβίας, αντανακλούν το πολιτιστικό επίπεδο τόσο των σερβικών κρατιδίων των Μέσων Βυζαντινών χρόνων, όσο και του ενιαίου, ισχυρού σερβικού κράτους των Νεμάνια (από τα τέλη του 12ου αιώνα και εξής), αλλά και τη στενότατη σχέση τους με το Βυζάντιο που επηρέασε για πολλούς αιώνες την ιστορία τους.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πόλης του Κράλιεβο (Zavod za Zaštitu Spomenika Kulture Kraljeva) συμμετέχει στη δράση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών» με  φωτογραφική έκθεση με θέμα τους Αρχιτεκτονικούς Θησαυρούς από την Καρδιά της Μεσαιωνικής Σερβίας. Το «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» φιλοξενεί το 2012 στη Θεσσαλονίκη πολιτισμούς των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθιστώντας τη Σερβία σχεδόν αυτονόητη επιλογή για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η επιλογή του μεσαιωνικού βασιλείου της Σερβίας, που συνδεόταν με το Βυζάντιο και ειδικότερα με τη Θεσσαλονίκη με πολλαπλούς και πολυεπίπεδους δεσμούς, ξεχώρισε ως το πλέον πρόσφορο θέμα. Η κεντρική Σερβία μάλιστα, περιοχή ευθύνης του Ιδρύματος για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κράλιεβο, είναι ένας από τους πλέον προφανείς στόχους λόγω της πληθώρας σημαντικών εκκλησιαστικών και κοσμικών μνημείων που διατηρήθηκαν στη περιοχή, μαρτυρώντας το υψηλότατο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και τεχνολογικό επίπεδο κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο, όταν στη Σερβία βασίλευε η δυναστεία των Νεμανιδών (1166 - 1371).

Συντελεστές έκθεσης στο ΜΒΠ
Γενική εποπτεία-συντονισμός εργασιών
Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Αρχαιολόγος
Προϊσταμένη Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Επιμέλεια έκθεσης
Δρ Αναστάσιος Χ. Αντωνάρας, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος
Γκόρντανα Γκάβριτς, Αρχαιολόγος

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός
Αναστασία Καραδημητρίου
Χριστίνα Σκανδάλη

Φωτογραφίες
Ίδρυμα Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κράλιεβο

Μεταφράσεις
Α.Χ. Αντωνάρας

Τεχνική υποστήριξη
Ευφροσύνη Θέου, μαρμαροτεχνίτρια
Φωτεινή Μπαξεβάνου, φοιτήτρια μουσειολογίας
Γεώργιος Μπουδαλής, συντηρητής
Βασίλειος Ρέμβος, τεχνικός

Σχεδιασμός-εκτύπωση καταλόγου
Εκδόσεις Ζήτη

Ψηφιακές εκτυπώσεις
Whale Graphics