Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις .::. Παλαιότερες εκθέσεις

«Βίων Ερμηνεία» του Γιάννη Καστρίτση


11 Φεβρουαρίου - 31 Μαρτίου 2013

Ο ζωγράφος Γιάννης Καστρίτσης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με την έκθεση «Βίων Ερμηνεία» εντάσσεται στη χορεία των σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται απότη βυζαντινή παράδοση.

Στην περίπτωση του Καστρίτση η πηγή έμπνευσης προέρχεται από ποικίλες όψεις του βυζαντινού και μεταβυζαντινού κόσμου. Γνωστά εικονογραφικά θέματα μεταπλάθονται σε σύγχρονες ζωγραφικές αναζητήσεις. Αλλού ο μικρογραφικός τρόπος απόδοσης παραπέμπει στη βυζαντινή ζωγραφική. Πέρα από την αγάπη του για τη βυζαντινή εικονογραφία, ο Καστρίτσης επινοεί νέα θέματα που καταδεικνύουν τη σχέση του με τη μακραίωνη ζωγραφική παράδοση του Βυζαντίου. Έτσι δημιουργεί την «Τυχαία συνάντηση» με τον Διονύσιο εκ Φουρνά, μια σύνθεση με διττή σημασία, που αφενός αναφέρεται στην προσωπικότητα του ιερομόναχου συγγραφέα της «Ερμηνείας» του 18ου αιώνα και αφετέρου αποδίδει τη σύνδεση του καλλιτέχνη με τον Διονύσιο εκ Φουρνά.

Με άξονα τις εκλεκτικές αυτές συγγένειες με τη βυζαντινή τέχνη θεωρούμε πως η παρουσία του Γιάννη Καστρίτση στο Βυζαντινό Μουσείο φωτίζει τη σημασία που έχει για εντελώς διαφορετικούς λόγους κάθε φορά ο βυζαντινός πολιτισμός για τους καλλιτέχνες.