Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις .::. Παλαιότερες εκθέσεις

IEΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

01 Μαρτίου 2000 έως 06 Μαΐου 2000

Από την 1η Μαρτίου έως την 7η Μαΐου 2000 παρουσιάστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η περιοδική έκθεση «Ιεροτελεστία και πίστη. Βυζαντινή τέχνη και Θεία Λειτουργία». Η έκθεση οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση είχε σκοπό να παρουσιάσει την πλαισίωση της Θείας Λειτουργίας, κεντρικού γεγονότος της ανθρώπινης λατρείας, με επιλεγμένα έργα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Αυτό επιδιώχθηκε τόσο με τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων όσο και με τη μουσική της επένδυση.

Η Θεία Λειτουργία αποτελεί μια συμβολική επανάληψη των βιβλικών γεγονότων που σχετίζονται με την ενσάρκωση του Χριστού, τη σταυρική θυσία Του για τη σωτηρία των ανθρώπων και την Ανάστασή Του.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση σχετίζονταν άμεσα με το ιστορικό υπόβαθρο, το συμβολισμό και τον τρόπο τέλεσης αυτής της ιερής Ακολουθίας. Ο σχεδιασμός της έκθεσης παρέπεμπε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του εσωτερικού ενός ορθόδοξου ναού και αποσκοπούσε στην παρουσίαση της στενής, αδιάρρηκτης σχέσης μεταξύ της βυζαντινής τέχνης και της μεταβυζαντινής της συνέχειας με τη Θεία Λειτουργία.

Τα 71 εκθέματα προέρχονταν από την 1η, την 6η, την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο Μπενάκη. Κάλυπταν μια χρονολογική περίοδο δεκαπέντε αιώνων (5ος-19ος αι.), τεκμηριώνοντας παράλληλα με εύγλωττο τρόπο τη διαχρονία της σύζευξης του ελληνικού πολιτισμού με τη χριστιανική σκέψη.

Η έκθεση «Ιεροτελεστία και πίστη. Βυζαντινή τέχνη και Θεία Λειτουργία» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τον τίτλο «Ceremony and Faith. Byzantine Art and Divine Liturgy» στο Ηellenic Antiquities Museum στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (Μάιος - Νοέμβριος 1999), όπου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Για την παρουσίασή της στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, η έκθεση εμπλουτίστηκε με επιπλέον εικόνες και σκεύη και περιέλαβε και λειτουργικά χειρόγραφα.

Η έκθεση συνοδευόταν από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο, φυλλάδιο και αφίσα και οργανώθηκαν ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.