Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Εκδόσεις .::. Σειρές .::. Ημερολόγια

Ημερολόγιο 2012


«Φανταστικά και Απόκοσμα»

Το Ημερολόγιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Συλλόγου των Φίλων του ΒΧΜ για το έτος 2012 με θέμα «Φανταστικά και Απόκοσμα» είναι αφιερωμένο σε μια όχι ιδιαίτερα γνωστή, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα όψη της βυζαντινής τέχνης: την απεικόνιση φανταστικών πλασμάτων, εμπνευσμένων εν πολλοίς από τη μυθολογία των αρχαίων πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και μορφών δαιμονικών που αναδύονται από τα βάθη της κολάσεως. 

Γρύπες, κυνοκέφαλοι, μονόκεροι, σφίγγες, κένταυροι, σειρήνες, αλλά και μαυριδεροί δαίμονες, τρομακτικοί δράκοντες, ακόμη και ο «Παμφάγος Άδης» έχουν απομονωθεί από τον διάκοσμο αντικειμένων από όλες σχεδόν τις Συλλογές του Μουσείου. Πρόκειται κυρίως για λεπτομέρειες από ζωγραφικά έργα, φορητές εικόνες, πίνακες, εικονογραφημένα χειρόγραφα και χαρακτικά. Υπάρχουν επίσης λεπτομέρειες από τον διάκοσμο γλυπτών, καθώς και λειτουργικών αντικειμένων.  

Με την ευκαιρία της έκδοσης του ημερολογίου παρουσιάζεται επίσης μια μικρή έκθεση στην πρώτη αίθουσα (είσοδο) της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου με χαρακτηριστικά αντικείμενα των συλλογών, που παριστάνουν όντα μυθολογικά και δαιμονικά. Ο επισκέπτης κατά την πορεία του στις διάφορες εκθεσιακές ενότητες, θα έχει την ευκαιρία να εντοπίσει, ακόμα, με τη βοήθεια ειδικής σήμανσης, επιλεγμένα αντικείμενα από τα οποία προέρχονται τα φανταστικά και απόκοσμα όντα που κοσμούν τις σελίδες του ημερολογίου. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2012.

Γενική επίβλεψη
Ευγενία Χαλκιά

Επιστημονική επιμέλεια – κείμενα
Τερψιχόρη-Πατρίτσια Σκώττη – Έφη Μεραμβελιωτάκη

Επιμέλεια έκδοσης – κειμένων
Γιασμίνα Μωυσείδου

Μετάφραση
Michael Eleftheriou, Γιασμίνα Μωυσείδου

Φωτογραφίες αντικειμένων
Χάρις Ψυχοπαίδη

Γραφιστικός σχεδιασμός
Γιάννης Σταυρινός

Γραφιστική υποστήριξη
Γιώργος Σουπιός

Εκτύπωση
REGISTER – Πέτρος Καλαματιανός