Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Εκδόσεις .::. Σειρές .::. Ημερολόγια

Ημερολόγιο 2011


«Δούκισσα της Πλακεντίας: ιστορία και μύθος»

Το ημερολόγιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για το 2011 είναι αφιερωμένο στην Δούκισσα της Πλακεντίας. Η Sophie Barbé de Marbois, Duchesse de Plaisance (1785-1854), προερχόμενη από τη Γαλλία του Ναπολέοντα και του φιλελληνικού ρομαντισμού, χρωμάτισε με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο την ιστορία της Αθήνας κατά τις πρώτες δεκαετίες της ιστορικής της διαδρομής ως πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Κληροδότησε δε στους μεταγενέστερους, όχι μόνο τα κτήρια που συνδέθηκαν με την παρουσία της στην πόλη και συνεχίζουν να την κοσμούν (ανάμεσά τους και η Villa Ilissia, που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο), αλλά και τις ιστορίες που ξεδιπλώθηκαν γύρω από το όνομά της συμπλέκοντας πραγματικά περιστατικά με υπερβολικές διηγήσεις, μυθεύματα και αυθαίρετες ερμηνείες.

Στο ημερολόγιο, με τίτλο «Δούκισσα της Πλακεντίας: ιστορία και μύθος», πίνακες της εποχής, εκδόσεις, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, περιδιαβαίνουν την ιστορία και τον διαχρονικό μύθο της Δούκισσας, σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης ενός πολύχρωμου και γοητευτικού μωσαϊκού.

Παράλληλα  με την κυκλοφορία του ημερολογίου λειτουργεί, από τις 17 Δεκεμβρίου και η περιοδική έκθεση του Βυζαντινού Μουσείο «Δούκισσα της Πλακεντίας: η ιστορία που γέννησε τον μύθο.

Το ημερολόγιο επιμελήθηκαν ο ιστορικός Στάθης Γκότσης και η ιστορικός τέχνης Ελένη Μάργαρη.