Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Εκδόσεις .::. Σειρές .::. Ημερολόγια

Ημερολόγιο 2015


Φώτης Κόντογλου: «Ό,τι έκανα τόκανα στ’ όνομα της απλότητας»

To Bυζαντινό και Xριστιανικό Mουσείο τιμά το 2015 —έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Φώτη Kόντογλου (1895-1965)— την προσωπικότητα και το έργο του πρωτοπόρου μελετητή της βυζαντινής παράδοσης ο οποίος κατέστησε βίωμα τη σχέση με τη βυζαντινή τέχνη και αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα.

O Φώτης Kόντογλου συνδέθηκε ουσιαστικά με το Bυζαντινό & Xριστιανικό Mουσείο: εργάσθηκε εδώ τη δεκαετία του 1930, μελέτησε τη βυζαντινή τέχνη, φιλοτέχνησε αντίγραφα, συντήρησε έργα, και συνδέθηκε με ειλικρινή φιλία με τον τότε διευθυντή, κορυφαίο βυζαντινολόγο, Γεώργιο Σωτηρίου. H γόνιμη αυτή συνεργασία αποτυπώθηκε, εκτός των άλλων, και στον εμπλουτισμό των συλλογών του Mουσείου με μερικές δεκάδες έργα του τα οποία κληροδότησε εδώ.

Tον Φεβρουάριο του 2014, το Mουσείο ευτύχησε να υποδεχθεί το προσωπικό αρχείο του Φώτη Kόντογλου, δωρεά των δύο εγγονών του ζωγράφου, Παναγιώτη και Φώτη Mαρτίνου. Η παράδοση του αρχείου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Το υλικό θα ταξινομηθεί και θα ψηφιοποιηθεί, ώστε να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν προσβάσιμο στην έρευνα. Η μελέτη του μεγάλου σε όγκο ιστορικού αυτού υλικού θα συμπληρώσει την εικόνα της νεοελληνικής ιστορίας της τέχνης αλλά και της λογοτεχνίας.

Το Βυζαντινό Μουσείο προγραμματίζει σε σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων να φωτίσει το σύνολο του έργου του Φώτη Κόντογλου, να αναδείξει άγνωστες, αδημοσίευτες μέχρι σήμερα πτυχές της λογοτεχνικής και ζωγραφικής του δράσης, συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο, ως ελάχιστη συνεισφορά, τη μελέτη κι ερμηνεία του έργου του.

Με την ευγενική υποστήριξη της κ. Ευγενίας Θεοχάρη, στη Μνήμη της αδελφής της,
της Βυζαντινολόγου Μαρίας Θεοχάρη.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ 
Ιωάννα Αλεξανδρή – δρ Τερψιχόρη-Πατρίτσια Σκώττη 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ – ΚΕΙΜΕΝΩΝ 
δρ Γιασμίνα Μωυσείδου 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Michael Eleftheriou, δρ Γιασμίνα Μωυσείδου 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Γιώργος Χρας

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Γιάννης Σταυρινός

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 
Γιώργος Σουπιός

ΕΚΤΥΠΩΣΗ 
ΜΟΥΓΚΟΣ- ΕΝΤΥΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ