Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

Διάλεξη στο πλαίσιο της έκθεσης «ΔΙΑ»

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 20:00 η Βάνα Τεντοκάλη, Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Θανάσης Μουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης 
θα δώσουν διάλεξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με θέμα «Από τη δια-φορά στη δια-πλοκή».
Αν δεχτούμε ότι ο αρχιτεκτονικός λόγος αναπαρίσταται με ένα υφαντό (textile) (Cargus, 1996) που συνεχώς υφαίνεται οφείλουμε να αναρωτηθούμε για τον μηχανισμό που το παράγει, που το υφαίνει. Να ανιχνεύσουμε και να εντοπίσουμε τον μηχανισμό της ύφανσής του, τόσο ως διαδικασία (υφαντική) όσο και ως υλική υπόσταση (στημόνι και υφάδι). 
Σκοπός είναι να διερευνήσουμε εάν ο αρχιτεκτονικός λόγος διαθέτει έναν κοινό άξονα, ενδεχομένως έναν μηχανισμό που μπορεί να μένει σε κάποιο βαθμό ανεπηρέαστος από τις διαρκώς εξελισσόμενες ιστορικές αλλαγές, υιοθετώντας μια διπλή υπόθεση εργασίας: Πρώτον, εάν ο κοινός μηχανισμός μπορεί να είναι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ως διαδικασία που διαρκώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται, αλλά παραμένει «ουδέτερος» άξονας αναφοράς, που υποδέχεται και απορροφά τις εκάστοτε αλλαγές. Και δεύτερον, εάν πράγματι αυτό ισχύει, εάν μπορεί να αναπαρασταθεί με τον μηχανισμό ύφανσης του υφαντού. Μια διπλή υπόθεση εργασίας, η οποία, προκειμένου να δι-ερευνηθεί, θα δια-τρηθεί τόσο ιστορικά όσο και επιστημολογικά από το προτεινόμενο ως εννοιολογικό εργαλείο πρόθημα “δια”. Ένα πρόθημα με τα δώρα που προσφέρει στην αρχιτεκτονική εκείνα της κίνησης και της σταθεροποίησης. 
Η διάλεξη ανοίγει κύκλο ομιλιών στο πλαίσιο της έκθεσης «ΔΙΑ», η οποία εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 26 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου 2014.  
Θα ακολουθήσουν οι εξής διαλέξεις:
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου: Παναγιώτης Τουρνικιώτης «Διαγώνιος» - Δημήτρης Παπαλεξόπουλος «Μετα-ψηφιακές διαμορφώσεις». 
Τετάρτη 15 Οκτωβρίου: Γιάννης Κίζης «Διαδοχή» - Βάνα Ξένου «Πέρασμα με το βλέμμα ψηλά».
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου: Λίλη Αναγνωστοπούλου «Διαστάσεις της Ύπαρξης» - Ηλίας Γραμματικός & Ομάδα Ασυλίας «Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση μια “διακειμενική” ανάγνωση των “Ιερών” Παθών». Θα ακολουθήσει μουσικό δρώμενο από τον Μάριο Κωστάκη.
Η ώρα των διαλέξεων είναι στις 20:00.