Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

«Εικόνες από την Καστοριά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο». Διάλεξη της Αγγελικής Στρατή

Την Τρίτη  8 Απριλίου η Αγγελική Στρατή, βυζαντινολόγος, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών – Αν. Προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, θα δώσει διάλεξη με θέμα : «Εικόνες από την Καστοριά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο».

Με αφορμή την παρουσίαση στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου οκτώ σημαντικότατων βυζαντινών εικόνων από το Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς, η Αγγελική Στρατή θα κάνει λόγο για το σύνολο των φορητών εικόνων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων που έχουν διασωθεί και φυλάσσονται στο Μουσείο της πόλης. 

Η Καστοριά αναδείχτηκε σε ένα εξέχον κέντρο ακτινοβολίας του μεσαιωνικού ελληνισμού, τόσο στη βυζαντινή περίοδο, όσο και στα χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης. 
Από τους πολυάριθμους ναούς που σώζονται στη βυζαντινή καστροπολιτεία περισυλλέχθηκε, για λόγους διάσωσης, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σύνολο φορητών εικόνων.

Οι εικόνες του Μουσείου, μαζί με τις εικόνες που σώζονται στους ναούς και με εκείνες που ανήκουν στη συλλογή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, συνθέτουν ένα εξαιρετικής σημασίας σύνολο φορητών εικόνων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπουδαιότερα σύνολα που έχουν διατηρηθεί, ως τις μέρες μας, παγκοσμίως, 
όπως στο Άγιον Όρος, στη Βέροια, το Σινά και την Κύπρο.

Οι εικόνες ποικίλουν σε διαστάσεις και θεματολογία. Αποτελούν ιερά κειμήλια που συνδέονται
άμεσα με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορική πορεία της μεσαιωνικής πολιτείας της Καστοριάς, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ερμηνευτική προσέγγιση και κατανόηση της μακραίωνης πολιτιστικής πορείας της. 

Το Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2013 στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία - Θράκη 2007-2013» και έκλεισε για τους επισκέπτες του, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό, την αισθητική αναβάθμιση των χώρων του, και την επανέκθεση των Συλλογών του. 
Το Μουσείο αναμένεται να είναι ανοικτό για το κοινό στο τέλος του 2015, πλήρως ανακαινισμένο σύμφωνα με τις νέες μουσειολογικές και μουσειογραφικές αντιλήψεις.