Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

«Από τη φλόγα του λυχναριού στο πυρ το εξώτερον».Eπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Βυζαντινό Μουσείο


Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες έναρξης 10.00 και 12.00.

Πώς φωτίζονταν τα σπίτια των Βυζαντινών; Τι είναι το «πυρ το εξώτερον»; Με ποιους τρόπους επηρεάζει η φωτιά τη ζωή και τη σκέψη των ανθρώπων στα βυζαντινά και στα νεότερα χρόνια;

Λυχνάρια και μαγειρικά σκεύη, κεραμικά και αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, εικόνες και άλλα επιλεγμένα αντικείμενα από την μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου γίνονται η αφορμή να συζητηθούν ερωτήματα όπως τα παραπάνω, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Από τη φλόγα του λυχναριού στο πυρ το εξώτερον».

Με τη συμμετοχή των επισκεπτών και επίκεντρο τη φωτιά, δύναμη δημιουργίας αλλά και καταστροφής, στο πρόγραμμα προσεγγίζονται ζητήματα που συνδέονται με την καθημερινή ζωή, με την τεχνική και την τεχνολογία, με τις θρησκευτικές αντιλήψεις και τις λατρευτικές πρακτικές στους βυζαντινούς και νεότερους χρόνους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε με αφορμή τη συμμετοχή του ΒΧΜ στη δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, με θεματικό άξονα, φέτος, τη φωτιά και γενικό τίτλο «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς»


Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά 9 έως 11 ετών, το πρωί της Κυριακής 14 Οκτωβρίου, με ώρες έναρξης 10.00 και 12.00.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν είναι περιορισμένος και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2132139507 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 15:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.