Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, πλήθος κόσμου επισκέφθηκε τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις αλλά και τους κήπους με τα υπαίθρια εκθέματα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου. 

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετείχε και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης, οργανώνοντας μία σειρά από ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεσή του. Στις ξεναγήσεις αυτές μικτές ομάδες κοινού με διαφορετικές ανάγκες αισθητηριακής πρόσβασης (ΑμεΑ και μη) κλήθηκαν να περιηγηθούν μαζί με αρχαιολόγους-επιμελητές των συλλογών του Μουσείου και μουσειοπαιδαγωγούς, ανακαλύπτοντας ενδιαφέρουσες όψεις -συχνά αθέατες- θεματικών ενοτήτων και εκθεμάτων. Ακολουθώντας την ειδικά σχεδιασμένη απτική διαδρομή για άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση, στην πρώτη ενότητα της μόνιμης έκθεσης: Ι. Από τον αρχαίο κόσμο στο βυζαντινό, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσουν αλλά και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες μέσα από ποικίλες θεματικές και αντικείμενα της έκθεσης αγγίζοντας επιλεγμένα εκθέματα και ανακαλύπτοντας τη μορφή τους, τις χρήσεις τους ή τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή επισκεπτών στην ερμηνεία και την παρουσίαση των μόνιμων συλλογών του Μουσείου συνέβαλε στην αύξηση της προσβασιμότητας των συλλογών και εκθέσεων, στην οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες μάθησης και ψυχαγωγίας για όλους.

Στις  ξεναγήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πρωϊνές και απογευματινές ώρες, συμμετείχαν μεταξύ των επισκεπτών και μέλη φορέων με μακροχρόνια συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο, όπως ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, ο Σύλλογος γονέων «Ο Καλός Σαμαρείτης» της Artogether και μαθητές του Ειδικού Σχολείου Ιλίου και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Αχαρνών.

Το Βυζαντινό Μουσείο ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στις παραπάνω συλλογικές δράσεις αλλά και όλους όσους επισκέφτηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα τις εκθέσεις και τους κήπους του, πιστεύοντας πάντοτε πως η πραγματική δύναμη των μουσείων είναι η  διαρκής συνεργασία και συμπόρευση των ανθρώπων των μουσείων και όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών τους.
Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων». Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός επικεντρώθηκε στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: 1. Βιωσιμότητα, 2. Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα, 3. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.