Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1571, 450 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΩΤΑΤΗ ΒΙΤΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Η έκθεση ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571, 450 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΩΤΑΤΗ ΒΙΤΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 1453 – 1821» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

Κατά την περίοδο που ακολούθησε την τελική άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) σημειώθηκε στην ελληνική χερσόνησο πληθώρα επαναστατικών κινημάτων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, που κατέληξαν στον αγώνα της ανεξαρτησίας και την παλιγγενεσία του 1821.

Σημαντικότατος σταθμός σε αυτή την πολυαίωνη διαπάλη στάθηκε η 7η Οκτωβρίου 1571, που έμεινε στην ιστορία ως η ημέρα νίκης των ενωμένων χριστιανικών στόλων του Ιερού Συνασπισμού της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και πλοία των Ορθοδόξων περιοχών της Βενετίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο σύμπλεγμα των Εχινάδων έξω από την Ναύπακτο. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες του τότε κόσμου, ένας κομβικός σταθμός της ευρωπαϊκής ιστορίας και μάλιστα στη Μεσόγειο, στο Ιόνιο Πέλαγος, εκεί όπου, περίπου νομοτελειακά, έλαβαν χώρα η ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., αλλά και η ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827, που καθόρισε την εξέλιξη της Eλληνικής Eπανάστασης του 1821.'


Δρ. Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα
Διευθύντρια Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου