Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

Ολοκλήρωση παρουσίασης καταλόγου Έκθεσης: Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη


16 Μαΐου 2019

Στις 16 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα η παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης: «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη», που διοργανώνει το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών.  

Η έκθεση διοργανώνεται με  αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων αδιάκοπης λειτουργίας του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, του αρχαιότερου επιστημονικού  ιδρύματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Η έκθεση αφορά σε 21 βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη, που αντιπροσωπεύουν την υψηλή παλαιολόγια ζωγραφική της παράδοση. Οι εικόνες προέρχονται από τον κειμηλιακό πλούτο της Ιεράς Μονής Βλατάδων αλλά και μουσεία, ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης, όμορες σε αυτήν μητροπόλεις και από το εξωτερικό. 

Μετά την Μισιρλόγλεια Βιβλιοθήκη  της Ιεράς Μονής Βλατάδων, η έκθεση θα φιλοξενηθεί από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο  (μέσα Ιουλίου - μέσα Οκτωβρίου 2019).

Χαιρετισμό απηύθυνε η Έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, κα Φλώρα Καραγιάννη, η οποία είχε και την  επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου.

Το κατάλογο παρουσίασαν οι διακεκριμένοι βυζαντινολόγοι: 

- O ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος,

- Η κα Άννα Τσιτουρίδου-Turbie, τ. Επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., 
 
- Ο κ. Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου.