Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Το Μουσείο .::. Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη


Ωράριο λειτουργίας: 09:00-14:30 (Δευτέρα έως και Παρασκευή)

Η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου ειδικεύεται σε θέματα βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης. Διαθέτει περίπου 15.000 τίτλους και 280 σειρές περιοδικών, ελληνικών και ξένων και περίπου 2.500 ανάτυπα Εμπλουτίζεται συνεχώς με αγορές, ανταλλαγές αλλά και δωρεές μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, όπως οι δωρεές βιβλίων από τη βιβλιοθήκη της αείμνηστης καθηγήτριας βυζαντινής τέχνης Ντούλας Μουρίκη και από τη βιβλιοθήκη του αείμνηστου Χάρη Χιονίδη. Πρόσφατα σχετικά εμπλουτίστηκε με ακόμη 3.000 τόμους, δωρεά της αείμνηστης βυζαντινολόγου Μαρίας Θεοχάρη, που αποτελούν αυτοτελές παράρτημα της βιβλιοθήκης του Μουσείου, το οποίο στεγάζεται σε ειδικό χώρο στην πτέρυγα του κτηρίου διοίκησης.

Η βιβλιοθήκη του Μουσείου προορίζεται κυρίως για χρήση από το επιστημονικό προσωπικό του, αλλά και από ερευνητές βυζαντινολόγους και φοιτητές. Μπορεί να φιλοξενήσει οκτώ αναγνώστες.

Λόγω του χαρακτήρα της, δεν αποτελεί δημόσια βιβλιοθήκη ανοικτή στο ευρύ κοινό και κατ΄επέκταση δεν αποτελεί δανειστική βιβλιοθήκη. Προκειμένου να εξυπηρετήσει το ειδικό επιστημονικό κοινό, λειτουργεί για τους εξωτερικούς αναγνώστες από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 14:30.

Το υλικό της βιβλιοθήκης είναι ταξινομημένο κατά θέμα. Η εύρεση των βιβλίων γίνεται με βάση τον συγγραφέα ή τον τίτλο του βιβλίου. Οι αναγνώστες δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα βιβλιοστάσια, γι΄ αυτό θα πρέπει να απευθύνονται στην υπεύθυνη υπάλληλο προκειμένου να ζητήσουν τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν.

Ο χώρος της νέας βιβλιοθήκης του ΒΧΜ διαμορφώθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Αντίστοιχα, η διαμόρφωση του αυτοτελούς παραρτήματος της βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της κ. Ευγενίας Θεοχάρη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 213 9554
Ηλεκτρονική διεύθυνση: library.bma_at_culture.gr (αντικαταστήστε το _at_ με @)