5 μικρά έργα – 5 μικρές ανθρώπινες ιστορίες - Προγραμματισμός εκ νέου της καταληκτήριας εκδήλωσης της περιοδικής έκθεσης: O Βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου

13 Μαρτίου 2023

Η, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους, αναβληθείσα τιμητική εκδήλωση για τον ζωγράφο Τάσο Μαντζαβίνο με τίτλο «5 μικρά έργα – 5 μικρές ανθρώπινες ιστορίες», προγραμματίστηκε εκ νέου για την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 και ώρα 12.00 έως 14.30, στο μέγαρο του Μουσείου Λοβέρδου – Παραρτήματος του Β.Χ.Μ., στο κέντρο της Αθήνας (Μαυρομιχάλη 6).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο π. Περίανδρος Επιτροπάκης, Αρχαιολόγος και Προϊστάμενος του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας & Εκπαίδευσης, θα παρουσιάσει πέντε έργα του καλλιτέχνη που φιλοτεχνήθηκαν στο περιθώριο διεξαγωγής της προαναφερθείσας ατομικής έκθεσης και τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου σύλληψης και μετουσίωσης της καλλιτεχνικής ιδέας σε εικαστικό έργο από τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη.

Κεντρική θέση μεταξύ των συγκεκριμένων έργων καταλαμβάνει η υλοποίηση σε τρισδιάστατο γλυπτό με επιπρόσθετη σε αυτό χρωματική επέμβαση ενός παλαιότερου σχεδίου του καλλιτέχνη, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Το νέο αυτό γλυπτικό έργο αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Τάσου Μαντζαβίνου με τον γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά και για αυτή τους τη συνεργασία, οι δύο καλλιτέχνες θα κληθούν να συνομιλήσουν δημόσια, αμέσως μετά την παρουσίαση των έργων.

Στη συνέχεια, θα προβληθεί ένα ολιγόλεπτο βίντεο με τις εργασίες συντήρησης ενός άλλου από τα παρουσιαζόμενα έργα και στο διάλειμμα, το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει το σύνολο των πέντε αυτών έργων, τα οποία θα βρίσκονται εκτεθειμένα στο Μουσείο Λοβέρδου για έναν περίπου μήνα συνοδευόμενα από όλο το σχετικό πληροφοριακό υλικό.

Το δεύτερο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, διάρκειας 30 λεπτών, περιλαμβάνει την σουίτα αρ. 1 για σόλο τσέλο και το Air από την ορχηστρική σουίτα αρ. 3 για τσέλο και πιάνο του Johann Sebastian Bach. Στο τσέλο θα είναι ο Στέφανος Γιαννόπουλος και στο πιάνο η Δέσποινα Παρασκευά.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 60 άτομα.