Παρουσίαση παιδικής σειράς stop motion animation με τίτλο “Γέγονε - Μέσα στο Μουσείο”

11 Οκτωβρίου 2022

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με την ΕΡΤ παρουσιάζει την παιδική σειρά Γέγονε-Μέσα στο Μουσείο. 

Πρόκειται για μία σειρά stop motion animation, με μοντέλα από πλαστελίνη, σε συνεργασία της ΕΡΤ με τη Διεύθυνση Μουσείων, με Μουσεία αλλά και Εφορείες Αρχαιοτήτων της Αττικής.

Στόχος της σειράς είναι η επαφή των παιδιών με την ψηφιακή αφήγηση και τον κόσμο των μουσείων με ένα τρόπο σύγχρονο, ευχάριστο και ψυχαγωγικό.

Η τεχνική του stop motion animation είναι μία από τις πιο απαιτητικές αλλά δημιουργικές τεχνικές που συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, το χειροποίητο με το computer generated animation. Μία τεχνική που ξαναγεννιέται παγκοσμίως, και στην ΕΡΤ υπήρξε η δυνατότητα να γίνει σειρά για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Επιλέχτηκαν τα πιο σημαντικά μουσειακά εκθέματα, (δύο από κάθε φορέα) και μετατράπηκαν σε τρισδιάστατα μοντέλα με σενάρια που γράφτηκαν από το επιστημονικό προσωπικό των Μουσείων. 
Κάθε επεισόδιο διαρκεί 5΄ και απευθύνεται σε παιδιά 6 - 9 ετών, αλλά μπορούν ευχάριστα να το παρακολουθήσουν άτομα κάθε ηλικίας.

Παράλληλα η σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής για κάθε επεισόδιο, όπως και η ηχογράφηση έγινε στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ από διακεκριμένους καλλιτέχνες, γεγονός που διασφαλίζει ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα.

Αφιερωμένο στη μνήμη του αρχαιολόγου †Παναγιώτη (Πάνου)  Βοσνίδη  που η δουλειά μαζί του ήταν μία διαρκής πηγή χαράς και δημιουργίας.


Συντελεστές ΕΡΤ:
Ιδέα-Καλλιτεχνική Δ/νση - Σενάριο: Βάσια Χατζηγιαννάκη
Σκηνοθεσία - Animation-Δ/νση Φωτογραφίας: Γιάννης Ζιώγκας
Μουσική Σύνθεση: Θεόδωρος Λεμπέσης
Ηχογράφηση: Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ
Σχεδιασμός Ήχου: Βασίλης Βασιλάκης
Παραγωγή: Ανδρέας Λιακόπουλο

Συντελεστές ΒΧΜ:
Περίανδρος Επιτροπάκης : Προϊστάμενος του τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης
Ράνια Φατώλα, Πάνος Βοσνίδης (†) : Αρχαιολόγοι στο τμήμα Εκπαίδευσης του ΒΧΜ

  • Γέγονε - Μέσα στο Μουσείο: 1ο επεισόδιο - Το Χρυσόβουλο