• Παράσταση London Academy Of Dramatic Arts / Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών

  03.07.2024

  Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ευχαριστεί θερμά το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την εξαιρετικά γενναιόδωρη παραχώρηση του ανοιχτού αμφιθεάτρου του για την παρουσίαση της παράστασης που προέκυψε από τη συνεργασία των τριτοετών ηθοποιών μας με τους σκηνοθέτες της LAMDA (London Academy of Music and Dramatc Art) πάνω σε σκηνές από το Αρχαίο Δράμα.

  περισσότερα
 • Ανακοίνωση

  27.06.2024

  Σας γνωρίζουμε ότι την Παρασκευή 28 Ιουνίου, λόγω στάσης εργασίας της ΠΕΥΦΑ (09:00-13:00), το ΒΧΜ και το Μουσείο Λοβέρδου θα λειτουργήσουν 13:00-16:00.

  περισσότερα
 • Εκπαιδευτική δράση στα εργαστήρια Συντήρησης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

  31 Μαΐου 2024

  Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο πάντα ανοιχτό στο κοινό και σε εκπαιδευτικές δράσεις την Τρίτη 28 Μαΐου δέχθηκε την επίσκεψη σπουδαστών της ειδικότητας ΅Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και ΑρχαιοτήτωνΆ, της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Ηλιούπολης, για ξενάγηση στα εργαστήρια συντήρησης.

  περισσότερα
 • Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Πωλητηρίου

  24.05.2024

  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα λειτουργήσει κανονικά το Σάββατο 25/05/2024 και την Κυριακή 26/05/2024.

  περισσότερα
 • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024

  20 Μαΐου 2024

  Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στις ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ οργανώνοντας στις 24 Μαΐου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «στους κήπους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου» για άτομα με σύνδρομο Down από το εργαστήρι ειδικής αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία...

  περισσότερα
 • Λειτουργία Πωλητηρίου

  16.05.2024

  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα λειτουργήσει το Σάββατο 18/05/2024 (Διεθνής Ημέρα Μουσείων). Το Σάββατο 25/05/2024 θα παραμείνει κλειστό.

  περισσότερα
 • Παράταση περιοδικής έκθεσης ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

  13 Μαΐου 2024

  Η περιοδική έκθεση ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου. Ξεναγήσεις από την αρχαιολόγο του μουσείου, κ. Μαρία Σκλείδα θα πραγματοποιηθούν...

  περισσότερα
 • Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024

  10 Μαΐου 2024

  Το Σάββατο, 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2024 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα». Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με ποικίλες δράσεις.

  περισσότερα
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟΥ

  01 Μαΐου 2024

  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου εκτός από τις εργάσιμες ημέρες θα λειτουργήσει το Μ. Σάββατο (04/05/24) και κατά τα Σαββατοκύριακα 11 και 12/05/2024, και 25 και 26/05/2024. Τα λοιπά Σαββατοκύριακα και αργίες θα παραμείνει κλειστό.

  περισσότερα
 • Ανακοίνωση

  30 Απριλίου 2024

  Η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται την 7η Μαΐου, ως εκ τούτου την Τετάρτη, 1η Μαΐου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο λειτουργεί κανονικά.

  περισσότερα
 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ & ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

  25.04.2024

  Κατά την ημέρα του Πάσχα και την Πρωτομαγιά το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο καθώς και το Μουσείο Διονυσίου Λοβέρδου θα παραμείνουν κλειστά. Την Μ. Παρασκευή το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο καθώς και το Μουσείο Διονυσίου Λοβέρδου θα λειτουργήσουν από 12 μ.μ. έως 5 μμ. Το Μ. Σάββατο θα λειτουργήσουν από 8 π.μ. έως 3 μ.μ.

  περισσότερα
 • ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

  24.04.2024

  Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την πασχαλινή περίοδο, από την Πέμπτη 25 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 13 Μαΐου, διοργανώνει μικρή περιοδική έκθεση με θέμα «Από το Πάθος στην Ανάσταση». Σε αυτήν εκτίθενται γνωστά και άγνωστα έργα από τις συλλογές του Μουσείου, όπως το μνημειώδες έργο του Λουδοβίκου Θείρσιου, η Κοινωνία των Αποστόλων (κάρβουνο σε χαρτί), η Βαϊοφόρος του Θεόδωρου Πουλάκη, το χρυσοκέντητο επιγονάτιο του Νεοφύτου Λαρίσης του 17ου-18ου αι., το ασημένιο αρτοφόριο από την Νίγδη της Καππαδοκίας του 1815, και άλλα πολλά που συνθέτουν την έκθεση, που ακολουθεί την πορεία του Χριστού από την Έγερση του Λαζάρου μέχρι και την Ανάστασή Του.

  περισσότερα
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

  22 Απριλίου 2024

  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, η Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου δεν θα είναι ανοικτή για το κοινό.

  περισσότερα
 • Αποχαιρετισμός στη Φωτεινή Ζαφειροπούλου

  08 Απριλίου 2024

  Για όλους όσους είχαμε τη χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, είτε στις Κυκλάδες να τρέχει να προλάβει το πλοίο που έφευγε, κρατώντας το κλουβί με τον αγαπημένο της γάτο, είτε στα Τοπικά Συμβούλια Νοτίου Αιγαίου με τις γνώσεις της –ένα ζωντανό Αρχαιολογικό Δελτίο!– να υποστηρίζει την αρχαιολογική προστασία των νησιών με το ίδιο πάθος, όπως όταν πρωτοξεκίνησε με τον αείμνηστο Νικόλαο Ζαφειρόπουλο, ή ακόμη και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ, όταν με τον απαράμιλλο τρόπο ηρωΐδας από μυθιστόρημα του Γκάλσγουορθυ, προσπαθούσε να εκτονώσει τις εντάσεις: ήταν η αγαπημένη μας Φωτεινή για όλους ανεξαίρετα τους συναδέλφους!

  περισσότερα
 • Έτος Μπρούκνερ – Η Βιέννη στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 20:30)

  08 Απριλίου 2024

  Τρεις συνθέτες, τρεις διαφορετικές εποχές, μία πόλη. Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, εκλεκτοί μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μας εισάγουν στο υποβλητικό πνεύμα της Εβδομάδας των Παθών με μελωδίες από τη…Βιέννη. Το κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on (Μόρφω Παπαδημητρίου – βιολί, Κώστας Καραγεωργόπουλος – βιολί, Αλέξανδρος Παπανικολάου – βιόλα, Ήβη Παπαθανασίου – βιολοντσέλο) μας καλεί στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.

  περισσότερα
 • ΤΟ OPEN HOUSE ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

  05 Απριλίου 2024

  Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 το Open House Athens για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα πραγματοποιήσει μία σειρά από αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις στο κεντρικό κτίριο της Villa Ilissia που σήμερα στεγάζει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

  περισσότερα
 • Κυριακάτικες Εκπαιδευτικές Δράσεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

  01 Απριλίου 2024

  Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο καλεί τα παιδιά με τις οικογένειές τους να συμμετέχουν στις κυριακάτικες εκπαιδευτικές δράσεις με τίτλο «Η Συντήρηση των χειρογράφων του Διονυσίου Σολωμού στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο». Τα χειρόγραφα βρίσκονται για μικρό χρονικό διάστημα στα εργαστήρια συντήρησης του ΒΧΜ και πριν επιστρέψουν στο Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στη Ζάκυνθο παρουσιάζονται στο κοινό.

  περισσότερα
 • ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  29.03.2024

  Σας ενημερώνουμε ότι από την 1η Απριλίου 2024, το ωράριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Μουσείου Λοβέρδου διαμορφώνεται ως εξής: 9:00 π.μ. έως 4:00 μ.μ. Κάθε Τρίτη, τα Μουσεία παραμένουν κλειστά για το κοινό.

  περισσότερα
 • Εκδήλωση στο Β.Χ.Μ.

  22.03.2024

  Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 13.00, επΆ ευκαιρία και του εορτασμού της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εορταστική εκδήλωση για την παρουσίαση της συντήρησης των χειρογράφων του Διονυσίου Σολωμού, μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.

  περισσότερα
 • Eορταστική εκδήλωση στο Β.Χ.Μ.

  13.03.2024

  Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την συγγραφή του Εθνικού Ύμνου, ανέλαβε την συντήρηση των χειρογράφων του Διονυσίου Σολωμού, που φυλάσσονται και εκτίθενται στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στην Ζάκυνθο. ...

  περισσότερα
 • Ενημέρωση σχετικά με φορείς έκδοσης καρτών ελευθέρας εισόδου

  19 Φεβρουαρίου 2024

  Σας ενημερώνουμε ότι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δεν εκδίδει πλέον κάρτες ελευθέρας εισόδου σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Για έκδοση κάρτας ελευθέρας εισόδου μπορείτε να απευθύνεστε στους εξής φορείς του ΥΠΠΟ: -Νομισματικό Μουσείο -Επιγραφικό Μουσείο -Κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων

  περισσότερα
 • Επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης του Β.Χ.Μ.

  09.11.2023

  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, επαναλειτουργεί για το κοινό η βιβλιοθήκη του Μουσείου....

  περισσότερα
 • Ανακοίνωση για τη διαδικασία έκδοσης καρτών ελευθέρας εισόδου

  04 Απριλίου 2023

  Ενημερώνουμε το κοινό ότι από τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023, δεν θα δεχόμαστε προσωρινά αιτήσεις για έκδοση καρτών ελευθέρας εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη από τις 10:00 έως τις 13:00 θα μπορούν να παραλαμβάνουν τις κάρτες τους όσοι είχαν ήδη υποβάλει αίτηση. Για την επανέναρξη της διαδικασίας θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

  περισσότερα