Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αποχαιρετά τον Νίκο Ζία

Δύσκολο να βρεί κανείς λόγια να αποχαιρετήσει τον Νίκο Ζία,  που έφυγε από κοντά μας  για να συναντήσει την αγαπημένη του Έρση και το μικρό γιο του που δεν πρόλαβε να δει να μεγαλώνει…
Η πορεία του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση κατά την πλέον δημιουργική της περίοδο, σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, ήταν πλούσια και παραγωγική.  

Λατρεία του η βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη, η ζωγραφική  και η ευρωπαϊκή τέχνη γενικότερα, μαθήματα που δίδασκε στους φοιτητές του με ευρύτητα πνεύματος και ευγλωττία που τους συνέπαιρνε, όταν παρουσίαζε και ανέλυε  με μοναδικό τρόπο τα έργα τέχνης.

Στο αγαπημένο του Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου πρωτοϋπηρέτησε ως Επιμελητής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, πραγματοποίησε μία από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις  τον Δεκέμβριο 2015,  συγκινημένος για την αναδρομική έκθεση του Φώτη Κόντογλου, του οποίου υπήρξε ο βασικότερος μελετητής.

Ο Νίκος Ζίας άφησε παντού, απΆ όπου πέρασε, ανεξίτηλη την σφραγίδα της ευγένειας που τον διέκρινε και αυτού που υπήρξε σε όλη του την ζωή: Ένας σπάνιος ευπατρίδης ….