Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

«Έξι ιστορίες και ένα Μουσείο»


Έξι σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Στον κύκλο συζητήσεων «Έξι ιστορίες και ένα Μουσείο» που διοργάνωσε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έξι διακεκριμένοι πεζογράφοι ανίχνευσαν και αποκωδικοποίησαν τη σχέση ιστορίας και μυθιστορηματικής γραφής.

Πρόκειται για συγγραφείς οι οποίοι στο έργο τους έχουν αποτυπώσει κρίσιμες ή και τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας όπως τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Πόλης, τον ελληνικό εμφύλιο, την αποκαθήλωση του πάλαι ποτέ κραταιού μικροαστισμού της δεκαετίας του ’70 και του ’80, αλλά και ιστορίες της καθημερινότητας.

Από τις 6 Νοεμβρίου 2013 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2014 και παράλληλα με τις περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζονταν στο Μουσείο προγραμματίστηκαν έξι συνεντεύξεις-ομιλίες με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τρίκα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συζητήσεων διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013: Θανάσης Βαλτινός: Πεζογράφος, σεναριογράφος και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πολλά από τα σενάριά του έχουν γυριστεί σε ταινίες, κυρίως από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Έχει ασχοληθεί επίσης με το θέατρο καθώς και με μεταφράσεις αρχαίων τραγικών.
  • Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013: Μάρω Δούκα: Διηγήματα και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.
  • Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013: Δημήτρης Δημητριάδης: Θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής. Έχει μεταφράσει Ζαν Ζενέ, Ζαν Πωλ Σαρτρ, Ζωρζ Μπατάιγ, Κώστα Αξελό, Μολιέρο, Σαίξπηρ, Μαργκερίτ Ντυράς, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Σάμιουελ Μπέκετ, Τενεσί Ουίλλιαμς κ.ά., καθώς και αρχαίο δράμα (Αισχύλο και Ευριπίδη).
  • Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014: Θωμάς Κοροβίνης: Από ετών ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους.
  • Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014: Ρέα Γαλανάκη: Έχει ασχοληθεί με τα περισσότερα είδη γραπτού λόγου και έχει εκδώσει ποιήματα, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, μελέτες και αυτοβιογραφικά κείμενα.

Ο κύκλος ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 με ομιλίες των σπουδαίων κριτικών της λογοτεχνίας Άρη Μαραγκόπουλου και Γιώργου Αριστηνού.